Bio je pripadnik Al-Kaide, a onda britanski špijun: Sa 16 godina došao sam u BiH

Radiosarajevo.ba
Bio je pripadnik Al-Kaide, a onda britanski špijun: Sa 16 godina došao sam u BiH
NBC / Aimen Dean
Britanski špijun je pod imenom Aimen Dean objavio knjigu Devet života: Moje doba dok sam bio glavni špijun Zapada u Al-Kaidi (Nine Lives: My Time as the West's Top Spy Inside al Qaeda).

Kako je objavio, ovaj Saudijac je radikaliziran u djetinjstvu, a sa 16 godina došao je u Bosnu da se bori za Al-Kaidu. Bio je stručnjak za oružje za masovno uništenje i visoko u kompliciranoj hijerariji terorističke grupe.

U BiH je, kako piše, otišao kao džihadski borac, tinejdžer, kako bi se borio protiv Srba, a sve prateći korake učitelja koji mu je bio uzor. "Bio sam opijen ideologijom, bio sam bure baruta čekajući iskru. Nisam htio da me historija zaobiđe", opisuje svoje mladalačke godine Aimen Dean.

Nakon napada na američku ambasadu u Africi u avgustu 1998, kada je 200 ljudi ubijeno, koje su čelnici Al-Kaide opravdavali ajetima iz Kur'ana, pozlilo mu je: "Jedno sam znao, moralna jasnoća koju sam imao pred polazak u Bosnu, zauvijek je nestala."

Dean je 1999. otišao u Katar kako bi pobjegao. Tamo su ga uhvatili njihovi obavještajci, jer su ga identificirali kao nekoga ko je koristio mobitel i razgovarao sa Al-Kaidinim čelnicima. Dean je rekao da želi pobjeći, da može biti i krtica, a Katarani su mu rekli da bi trebao raditi sa špijunima SAD-a, Francuske ili Velike Britanije i dali su mu pola sata da odluči. Kako nije znao Francuski, a nije volio Amerikance, odlučio se za Britance.

Ustvrdio je kako se susretao i sa Osamom Bin Ladenom i sa Khalidom Sheikhom Mohammedom, idejnim vođom terorističkog napada na SAD 11. septembra 2001.  Strani zvaničnici tvrde da je to što je ostao u ovoj terorističkoj organizaciji spasilo mnoge živote i spriječilo brojne napade.

Njegova karijera završila je u junu 2006, kada su detalji njegovih uspjeha kao špijuna objavljeni bez upozorenja u magazinu Time, koji je objavio odlomke iz knjige The One Percent Doctrine, novinara Rona Suskinda. Dean, koji je u tom trenutku bio na odmoru u Parizu, dobio je samo poruku: "Brate, sakrij se. Špijun je među nama". Iako u poruci nije navedeno da se zna da je on špijun, Dean je shvatio da je samo stvar vremena da teroristi shvate ko je "krtica".

"Bio sam ljut", kazao je za NBC. "Mislio sam da su to tajne informacije. Zašto su objavljene 'hladno' u Timeu? Niko u MI6 ni MI5 nije imao pojma."

Njegovi oficiri za vezu odmah su ga doveli u London.

Inače, tekst u Time magazinu krticu je opisao kao osobu od povjerenja unutar Al-Kaide, nekog ko je dostavio planove za napad na njujoršku podzemnu željeznicu 2003, ukrao dizajn za zastrašujuće oružje i dao ga zapadnim vladama. Opis je bio toliko detaljan da je mogao odgovarati samo nekolicini ljudi, a rečeno je i da se radi o Aliju (njegovom pravom imenu, koji je koristio unutar Al-Kaide).

Kako je doznao, curenje informacija pripisalo se nekom u uredu tadašnjeg potpredsjednika SAD-a Dicka Cheneya.

Na pitanje da li se danas plaši odmazde, odgovorio je nasmijan: "Ne. Oni koji su mi prijetili već su mrtvi."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije