London: Julian Assange ostao bez interneta u Ambasadi Ekvadora

Radiosarajevo.ba
London: Julian Assange ostao bez interneta u Ambasadi Ekvadora
Foto: EPA - EFE / Julian Assange
Ekvador je prekinuo internet konekciju Julianu Assangeu u ambasadi u Londonu, spriječivši ga tako da komunicira sa vanjskim svijetom.

Ovaj potez donesen je kako bi spriječio osnivača Wikileaksa da se on miješa u poslove drugih zemalja, kazale su ekvadorske vlasti, prenosi BBC.

Ukidanje interneta Assangeu uslijedio je nakon što je on ispitivao optužbe koje su upućene zvaničnoj Moskvi, da ona stoji iza trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćerke 4. marta ove godine u Britaniji.

Politički azil Julian Assange je dobio 2012. godine u Ambasadi Ekvadora u Londonu.

On je želio prvobitno ostati u Londonu kako bi izbjegao ekstradikciju u Švedsku koja ga tereti da je počinio seksualni zločin, što je 46-godišnjak uvijek negirao.

Švedske vlasti su od tada odbacile optužbu, ali Assange vjeruje da bi on bio isporučen SAD-u zbog aktivnosti Wikileaksa ukoliko napusti zgradu.

U ponedjeljak, Assange je koristio Twitter kako bi ispitao odluku Velike Britanije i 20 drugih zemalja koje su poduzele odmazdu prema Rusiji, zbog napada nervnim gasom na Sergeja Skripala i njegovu kćerku Yuliju, tako što su protjerali njihove diplomate.


Šef Foreign Officea Alan Duncan odgovorio je na njegove komentare nazvavši Australijanca “očajnim malim crvom” koji se treba predati vlastima.

BBC podsjeća da je Ekvador 2016. godine nakratko suspendirao internet konekciju Assangeu nakon što je objavio hakirane e-mailove izbornog tima Hillary Clinton, a taj potez protumačen je kao udar na američke predsjedničke izbore.

U maju 2017. Godine, predsjednik Ekvadora Lenin Moreno upitao je Assangea da objasni svoju javnu podršku za kampanju Katalonije za otcjepljenje od Španije, nakon što je na Twitteru napisao da je “Madrid kriv za represiju”.

Bivši predsjednik Ekvadora Rafael Correa dao je azil Assangeu.

Morenova vlada kazala je da će održavati azil za Assangea. Također, Moreno je tražio način kako da Assange napusti zgradu ambsade Ekvadora bez rizika za kršenje Assangeovih prava i moguće ekstradikcije SAD-u, zbog objava Wikileaksa iz 2010. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije