Bijela Kuća: Zabrana ulaska u SAD i blokada imovine određenim osobama sa Balkana

2
Radiosarajevo.ba
Bijela Kuća: Zabrana ulaska u SAD i blokada imovine određenim osobama sa Balkana
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Bijela kuća, Washington

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je odluku o Zapadnom Balkanu, kojom se produžavaju vanredne mjere koje je prije 20 godina, donio bivši američki predsjednik George W. Bush, objavila je večeras Bijela kuća.

Odluka, između ostalog, obuhvata i objavu tzv. crne liste osoba i organizacija koje su pod sankcijama SAD zbog kršenja Daytonskog mirovnog sporazuma i prijetnje nacionalnoj sigurnosti i interesima SAD.

Predsjednik Bush je 26. juna 2001. donio izvršnu uredbu kojom se proglašava da su ugroženi interesi SAD od pojedinaca i organizacija sa Zapadnog Balkana.

"Sva imovina koja se nalazi u Sjedinjenim Državama će biti blokirana i ne može se prenijeti, platiti, izvesti, povući ili na bilo koji drugi način postupati s bilo kojom osobom koju odredi sekretar trezora, u dogovoru s državnim sekretarom", navodi se, između ostalog, u saopćenju Bijele kuće koje je potpisao predsjednik Biden.

Na osnovu te Bushove odredbe iz 2001. godine formirana je tzv. crna lista osoba i organizacija s kojima je američkoj vladi i kompanijama zabranjeno sarađivati te kojima se u SAD blokiraju imovina i novčane transakcije.

U najnovijem stavu Bijele kuće precizirane su odredbe iz kojih se može iščitati da će na crnu listu svi oni koji koče procese na Zapadnom Balkanu, a iz naše zemlje već ima nekoliko kandidata.

Na ranije objavljenoj listi su, između ostalih, Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Sonja Karadžić-Jovičević, Momčilo Krajišnik, Ljiljana Zelen-Karadžić, Aleksandar Karadžić, Milorad Dodik, Amir Zukić, Nikola Špirić... 

Neizvjesno je hoće li se lista proširiti?

Ostatak saopćenja iz Bijele kuće možete pročitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije