Bidenova vlada pokrenula postupak zatvaranja Guantanama

0
Radiosarajevo.ba
Bidenova vlada pokrenula postupak zatvaranja Guantanama
Foto: EPA-EFE / Joe Biden

Vlada američkog predsjednika Joea Bidena otvorila je službeni postupak o budućnosti američkog zatvora Guantanamo na Kubi, oživljavajući staru ideju bivšeg predsjednika Baracka Obame o zatvaranju tog kontroverznog zatvora.

Bidenovi suradnici uključeni u razgovore razmatraju izvršnu uredbu koju bi Biden potpisao u idućim sedmicama ili mjesecima, rekla su dva izvora Reutersu o potezu koji bi uklonio ono što aktivisti nazivaju mrljom na američkom ugledu u svijetu.

Biden je tokom svoje kampanje 2020. najavljivao da će podržati zatvaranje Guantanama, no nije rekao kako to planira učiniti.

Usprkos inicijativi, Guantanamo će se teško zatvoriti u bližoj budućnosti zbog političkih i pravnih prepreka koju po tom pitanju čekaju novu vladu.

Uspostavljen nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. za inostrane osumnjičenike, zatvor je zbog okrutnih metoda ispitivanja i zatvorskih kazni bez suđenja postao simbol pretjerane upotrebe sile SAD-a u "ratu protiv terora“.

Bivši predsjednik Barack Obama, koji je svojedobno rekao da je "u mračnim hodnicima Abu Ghraiba i zatvorskih ćelija Guantanama SAD ugrozio svoje najvažnije vrijednosti“, obećao je da će kubanski zatvor prestati s radom kad stupi na vlast.

Drugog dana u Bijeloj kući potpisao je uredbu o zatvaranju zatvora unutar godine dana, no to se nije dogodilo u njegova dva mandata.

Donald Trump je stupanjem na vlast 2017. ukinuo Obaminu inicijativu za zatvaranjem Guantanama.

Danas je tamo 40 zatvornika, većina njih gotovo dva desetljeća bez presude ili suđenja, piše jutarnji.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije