Joe Biden: Svijete, Amerika se vratila, vratili smo se!

4
L. R.
Joe Biden: Svijete, Amerika se vratila, vratili smo se!
Foto: EPA-EFE / Joe Biden

"Amerika se vratila, vratili smo se. Naša diplomacija se vratila."

Riječi su ovo koje je večeras uputio američki predsjednik Joe Biden, obraćajući se na temu vanjskih poslova i diplomacije.

"Izgradit ćemo nove odnose sa saveznicima i boriti se protiv pandemije i klimatskih promjena, te za ljudska prava", kazao je Biden, uputivši direktnu poruku svim američkim ambasadorima na planetima.

Vjerovat ćemo vam, rekao je, i ojačat ćemo vas da radite svoj posao, vjerujte mi.

"Integritet u svemu što radite. Transparentnost, da se izgradi povjerenje u SAD diljem svijeta", zatražio je Biden od američkih diplomata, poručivši im da će promovirati različitosti, inkluziju, jednakosti..."jer naše diplomate trebaju predstavljati istinske SAD."

"Znam da tražim puno od vas i vaših obitelji i znam kakve žrtve koje pravite, a često ih zemlja ne prepozna... Ali, vjerujem u vas. Trebamo vas jako. Stojim iza vas, baš kao i američki narod", poručio je Biden.

Vanjska politika je promoviranje interesa naroda Sjedinjenih Američkih Država, objasnio je američki predsjednik kazavši da je dosta posla ispred njih.

"Moramo raditi, moramo obnoviti odnose, a vi ste srce i duša onoga što je ova zemlja i svijet, kad gleda vas, gleda Ameriku. Neka vas Bog blagoslovi."

Prethodno su SAD najavile kraj podrške ofanzivnim operacijama pod vodstvom Saudijske Arabije u Jemenu, navodeći ulogu koju je bombarderska kampanja imala u stvaranju najgore svjetske humanitarne krize.

Najavu je dao savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan prije Bidenovog govora u State Departmentu,

Dvostranačka većina u Kongresu već je izglasala prekid podrške saudijskoj kampanji, pozivajući se na broj civilnih žrtava i ubojstvo Jamala Khashoggija, saudijskog disidenta i kolumniste Washington Posta, od strane saudijskih sigurnosnih agenata 2018. Ali, Donald Trump je iskoristio svoj veto da blokira ovaj potez.

SAD će također zamrznuti prodaju oružja za Saudijsku Arabiju i imenovati posebnog izaslanika u Jemenu da izvrši veći pritisak da se postigne trajni mirovni sporazum.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije