Bidenov zdravstveni status pod lupom: Šta su otkrili posljednji medicinski pregledi?

4
Radiosarajevo.ba
Bidenov zdravstveni status pod lupom: Šta su otkrili posljednji medicinski pregledi?
Foto: EPA - EFE / Joe Biden

Vrhunski specijalist za Parkinsonovu bolest održao je sastanak s liječnikom predsjednika Joea Bidena u Bijeloj kući ranije ove godine, prema evidenciji, iako su okolnosti sastanka nejasne.

Dr Kevin Cannard, neurolog iz Nacionalnog vojnog medicinskog centra Walter Reed, susreo se sa ljekarom Bijele kuće dr Kevinom O'Connorom u Bijeloj kući sredinom januara, prema evidenciji posjetitelja Bijele kuće.

Upitan o posjeti, glasnogovornik Bijele kuće Andrew Bates rekao je: "Širok spektar stručnjaka iz sistema Walter Reed posjećuje kompleks Bijele kuće kako bi liječili hiljade vojnog osoblja koje radi na terenu."

UŽIVO | Poplave u BiH 2024: Von der Layen potvrdila da stižu timovi iz EU u BiH

UŽIVO | Poplave u BiH 2024: Von der Layen potvrdila da stižu timovi iz EU u BiH

Te posjete uključuju jednu od neurologa svake godine za Bidenov pregled, rekao je Bates. Bidena nije vidio neurolog za vrijeme dok je bio predsjednik van konteksta njegovog godišnjeg tjelesnog, dodao je, piše CNN.

Cannard — koji je radio kao neurolog za Waltera Reeda više od decenije — posjetio je Bijelu kuću više puta, prema evidenciji posjetitelja , u kojima se ne navode detalji o razlozima posjete, uključujući i to da li je Cannard bio u posjeti u vezi s Bidenom ili druga osoba koja radi u Bijeloj kući.

Najnoviji Bidenov zdravstveni izvještaj, koji je objavio O'Connor, ukazuje na to da je predsjednik bio pregledan na niz neuroloških stanja, uključujući Parkinsonovu, s negativnim rezultatima, kao i dva druga fizička izvještaja iz Bidenovog vremena kao predsjednika.

Biden jasno odgovara Trumpu: "Ostajem u trci.."

Biden jasno odgovara Trumpu: "Ostajem u trci.."

U O'Connorovom pismu na šest stranica, objavljenom nakon što je predsjednik podvrgnut posljednjem pregledu u februaru, navodi se da je nekoliko specijalista konsultirano u vezi fizikalnog pregleda, uključujući specijalistu neurologa.

Kasnije se kaže da je O'Connor sazvao nekoliko specijalista, uključujući neimenovanog specijaliste za neurološke poremećaje pokreta, da pregledaju Bidenov ukočen hod, koji je zabilježen od Bidenovog fizikalnog pregleda u novembru 2021.

Taj tim je zaključio da je Bidenov ukočen hod rezultat "istrošenosti" njegove kičme, a ne neurološkog stanja, napisao je O'Connor. “Izuzetno detaljan” pregled nije doveo do nalaza koji bi bili u skladu s Parkinsonovom bolešću, multiplom sklerozom ili drugim neurološkim poremećajima.

Trump spekulira o Bidenovom povlačenju: "Kamala Harris bi bila bolji kandidat"

Trump spekulira o Bidenovom povlačenju: "Kamala Harris bi bila bolji kandidat"

Vijest o Cannardovoj posjeti stižu nakon što su Bidenove godine, kondicija i mentalna oštrina bili pod intenzivnim ispitivanjem nakon njegovog posrnulog nastupa u predsjedničkoj debati 27. juna protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

U 11 dana od tog nastupa, Biden je morao da brani svoju poziciju na vrhu liste demokrata i svoju sposobnost da vlada još četiri godine ako bude ponovo izabran. I Bijela kuća i Biden su više puta pitani o testovima i posjetima ljekarima u mjesecima prije debate i trenucima nakon.

Bidena su u petak, 5.jula, u intervjuu za ABC pitali da li je uradio specifične testove za kognitivne sposobnosti. Predsjednik je odgovorio rekavši da ga redovno posjećuju ljekari Bijele kuće i dodao: "Niko nije rekao da moram... rekli su da sam dobro."

Trump ima značajnu prednost nad Bidenom u novim anketama New York Timesa i Wall Street Journala

Trump ima značajnu prednost nad Bidenom u novim anketama New York Timesa i Wall Street Journala

Predsjednik je također dodao da je razgovarao sa svojim doktorom i da mu je rečeno: "Iscrpljen si". Biden je rekao: "Biti predsjednik" znači "Svaki dan dobijam potpuni neurološki test".

U razgovoru sa Bidenom tokom intervjua u ponedjeljak, 8. juna ujutro, voditelj MSNBC-a Mika Bžežinski je konkretno pitao Bidena da li je nedavno prošao neke testove na Parkinsonovu bolest. Biden je potvrdio da jeste.

„Da li ste bili testirani na neku bolest uzrokovanu godinama, prije Parkinsonovu bolest ili nešto slično, što bi moglo objasniti neku takvu noć u kojoj niste mogli završiti rečenice?“ upitao je voditelj MSNBC-a.

Biden se nasmijao prije nego što je odgovorio: "Imao sam i prije."

Joe Biden donio odluku o kandidaturi: Evo šta je poručio najbližima

Joe Biden donio odluku o kandidaturi: Evo šta je poručio najbližima

Predsjednik je dodao: „Osjećao sam se tako loše prije debate, kada sam se vratio, testirali su me - mislio sam da možda imam COVID, možda nešto nije u redu, imao sam infekciju ili nešto slično. Testirali su me, dali su mi te testove, bio sam jasan.”

Bijela kuća i Bidenova kampanja su alternativno okrivili Bidenov loš učinak tokom debate o njegovom prepunom rasporedu putovanja prethodnih sedmica – Biden je otišao u Francusku na obilježavanje godišnjice Dana D i Italiju da prisustvuje G7 – i prehladu.

Bijela kuća je prvobitno saopćila da Bidena nije pregledao ljekar nakon debate, ali je onda preokrenula nakon što je Biden rekao grupi guvernera tokom sastanka prošle sedmice da je prošao medicinski pregled nakon debate i da je dobro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije