Joe Biden donio odluku o kandidaturi: Evo šta je poručio najbližima

6
Radiosarajevo.ba
Joe Biden donio odluku o kandidaturi: Evo šta je poručio najbližima
Foto: EPA / Joe Biden

Predsjednik Joe Biden je privatno priznao da su narednih nekoliko dana ključni za to da li može spasiti svoju kandidaturu za ponovni izbor za predsjednika, jasno dajući do znanja neimenovanom savezniku u utorak da razumije što bi ga navelo da prizna: "Jednostavno ne ide."

"On vidi trenutak. Svjestan je", rekao taj neimenovani izvor CNN-u.

Za predsjednika nema nedoumica o tome koje bi ga moguće serije događaja u narednim sedmicama konačno natjerale da prizna da njegovi pokušaji ispravljanja prošlotjedne katastrofalne debate na CNN-u ne uspijevaju, prema ovom savezniku.

Otkrijte skriveni biser BiH: Koji je grad među najpotcjenjenijim svjetskim destinacijama?

Otkrijte skriveni biser BiH: Koji je grad među najpotcjenjenijim svjetskim destinacijama?

To bi bio scenarij u kojem "ankete padaju, prikupljanje sredstava se suši, i intervjui ne idu dobro", rekli su. "On nije ravnodušan."

U danima od Bidenovog iznenađujuće zastajkivanog nastupa na debati, demokrate širom zemlje izrazile su ozbiljnu zabrinutost. Neki izabrani zvaničnici čak su počeli javno pozivati Bidena da se povuče radi dobra stranke.

New York Times je zasebno izvijestio u srijedu da je Biden priznao da možda neće moći spasiti svoju kampanju ako se ne pokaže dobro na javnim događajima tokom narednih nekoliko dana. Bijela kuća i Bidenova kampanja su porekli te navode.

New York Times poziva Bidena da se povuče iz utrke za Bijelu kuću

New York Times poziva Bidena da se povuče iz utrke za Bijelu kuću

U privatnom razgovoru u utorak, Biden je također bio "pokošen", te je "okrivio sebe" - a ne svoje osoblje - za lošu debatnu izvedbu.

"Rekao je: 'Radio sam previše vanjske politike'", rekao je sugovornik. "Rekao mi je: 'Previše sam putovao. Radio sam previše tamo-vamo. Previše sam se prilagođavao vremenskim promjenama. Imao sam prehladu. To je bila greška.'"

Biden se referirao na svoje uzastopne posjete Francuskoj i Italiji neposredno prije debate, iako je imao gotovo dve sedmice između povratka 15. juna iz Italije sa sastanka G7 i debate 27. juna, prema pregledu njegovog rasporeda na CNN-u.

Ali koliko god je Biden sugerišući da su mu jet lag i iscrpljenost od putovanja bili štetni, također je signalizirao da želi staviti debatu u retrovizor u razgovoru s saveznikom.

I u jednom trenutku njihovog razgovora, Biden je zatražio savjet od neimenovanog zvaničnika - a onda je nastala tišina, rečeno CNN-u, dok je predsjednik čekao povratne informacije.

Predsjednik je također rekao na fundraiseru u Virginiji u utorak navečer da je bila loša ideja što je išao na dva značajna putovanja u inostranstvo neposredno prije debate.

Tokom tog fundraiser-a, Biden se našalio da je "skoro zaspao na pozornici" tokom debate prošle sedmice i okrivio svoj loš nastup na svoj naporan raspored putovanja, prema izvještajima pool-a.

"Odlučio sam putovati po svijetu par puta ... kratko prije debate ... Nisam slušao svoje osoblje ... i onda sam skoro zaspao na pozornici," rekao je Biden tokom fundraiser-a. Taj komentar je izazvao kratki smijeh prisutnih, prema snimku predsjednikovih napomena.

Višestruki reporteri koji su bili u sobi rekli su da su vjerovali da je termin "zaspao" bio namijenjen da bude šala i da je Biden pokušavao olakšati situaciju na samokritičan način, ali, po njihovom mišljenju, nije uspjelo.

Od debate, Biden se suočava s jednim od najtežih perioda svog predsjedništva, a njegova kampanja za reizbor je u rasulu. Zvaničnici kampanje se sada trude smiriti donatore koji su bili šokirani Bidenovom izvedbom.

Bijela kuća je objavila da se očekuje da će se Biden sastati sa demokratskim guvernerima i kongresnim liderima u srijedu nakon što su neki zahtijevali sastanak s predsjednikom. Neki zvaničnici su bili odbijeni zbog nepažljivog ponašanja Bidenove kampanje prema njihovim zabrinutostima o zdravstvenom stanju predsjednika. U utorak je jedan demokratski član Kongresa postao prvi koji je javno zatražio od Bidena da se povuče iz trke.

Biden i potpredsjednica Kamala Harris su se javili na sastanak svih zaposlenih u Bidenovoj kampanji u srijedu, izvor upoznat sa sastankom je rekao.

Izvor je opisao sastanak kao "hrabrenje" u kojem su Biden i Harris detaljno opisali uloge izbora.

Biden je ponovio da kada te obore, moraš ustati, poznata opomena iz prethodne sedmice, i rekao: "Hajde da pobijedimo", rekao je izvor.

Biden "je priznao teške protekle dana i jasno rekao svom timu da se kandiduje za reizbor i da će pobijediti Donalda Trumpa," drugi izvor upoznat sa sastankom je rekao CNN-u.

Harris, koja odbacuje pozive da zamijeni Bidena, rekla je timu da će slijediti Bidenov primjer.

"Nećemo odustati. Slijedit ćemo vodstvo našeg predsjednika. Borit ćemo se, i pobijedit ćemo," rekla je Harris, prema izvoru.

Kamala Harris: Amerikanci se trebaju usredotočiti na Bidenova postignuća, ne debatu

Kamala Harris: Amerikanci se trebaju usredotočiti na Bidenova postignuća, ne debatu

Biden je zaključio, prema izvoru: "Nema nikoga s kim bih radije bio u ovom sukobu nego sa svima vama. Dakle, povežimo ruke. Hajde da to završimo. Ti, ja, potpredsjednica. Zajedno."

Glavni šef Bijele kuće Džef Zajents je održao sastanak svih zaposlenih od manje od 10 minuta kako bi ohrabrio svoj tim da zanemare brbljanje i nastave sa svojim radom, iako se pitanja o Bidenovoj kandidaturi vrte, jedan izvor koji je učestvovao u sastanku je rekao.

"Držite glave dolje, radite stvari, izvršenje, izvršenje, izvršenje. Drugo, glave gore - ima mnogo čega da se bude ponosan i još mnogo toga ćemo zajedno uraditi pod vođstvom ovog predsjednika", rekao je Zajents, prema izvoru. "Ovaj tim može sve i ne zaboravite podržati jedni druge."

Zients, koji nije primao pitanja na sastanku, rekao je osoblju da će "jak tim kampanje" biti fokusiran na napore za ponovni izbor dok bi osoblje u Bijeloj kući trebalo biti fokusirano na izvršenje rada administracije, rekao je izvor.

Zients je odlučio sazvati sastanak sa osobljem Bijele kuće djelimično da bi priznao izazove poslije debate, rekao je jedan zvaničnik Bijele kuće. Na prethodnom sastanku sa starijim osobljem u petak, Zients i stari savjetnik Anita Dunn su govorili o Bidenovoj debatnoj izvedbi i očekivanom teškom periodu ispred, rekao je zvaničnik.

Na sastanku u srijedu, Zients je ponovio predsjednika, proglasivši: "Kada padneš, ustaneš."

"To radi i to je ono što svi mi trebamo uraditi", rekao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije