Velika podrška za Bidena: 'Nije bitna jedna noć, svijet vidi šta je uradio od stupanja na dužnost'

0
Radiosarajevo.ba
Velika podrška za Bidena: 'Nije bitna jedna noć, svijet vidi šta je uradio od stupanja na dužnost'
Foto: EPA - EFE / Joe Biden

Američki državni sektretar Antony Blinken odgovorio je u ponedjeljak na kritike o predsjedniku Joeu Bidenu nakon prošlotjednog debate, rekavši da su njegove politike u protekle 3 i po godine ojačale povjerenje u američko vođstvo u svijetu.

S globalnim medijima koji su izrazili zabrinutost zbog Bidenove izvedbe na debati protiv Donalda Trumpa, Blinken je na događaju Instituta Brookings upitan šta "prijatelji i neprijatelji" širom svijeta trebaju znati o američkom vođstvu pod Bidenom.

Blinken je rekao da ljudi širom svijeta promatraju šta je Biden učinio od stupanja na dužnost, a ne samo jednu noć, te da cijene njegove politike.

Zoran Predin svečano otvorio festival književnosti Bookstan

Zoran Predin svečano otvorio festival književnosti Bookstan

"Vidjeli su predsjednika koji je ponovno uložio Ameriku, ponovno uložio Ameriku u svijet, ponovno uložio u ove saveze, u ove partnerske odnose na načine koje traže i žele", rekao je Blinken.

Mnogi Amerikanci izrazili su nezadovoljstvo obojicom kandidata nakon 90-minutne debate na CNN-u prošlog četvrtka. Biden, 81-godišnji demokratski aktualni predsjednik, s promuklim glasom zbog prehlade, zapinjao je s odgovorima i prekidao ih. Trump, je ponovio niz neosnovanih tvrdnji koje su već mnogo puta opovrgnute, uključujući tvrdnje da je zapravo pobijedio na izborima 2020. godine, ali Biden ih nije osporio.

To je prvi put od četvrtka da je Blinken, vrhunski američki diplomat i dugogodišnji savjetnik Bidena, bio upitan o debati. Istaknuo je Bidenovu izvedbu u uredu.

"Ako pogledate ankete širom svijeta, koliko god vrijedile, vidite opet i opet i opet da je povjerenje u američko vodstvo dramatično poraslo u posljednje 3 i po godine", rekao je.

"To se ne događa slučajno. To je rezultat politika koje provodimo, to je rezultat našeg angažmana. I vide da je predsjednik Biden vodio put u svim tim različitim područjima, na načine koji ljude povezuju i usmjeravaju na isti način prema izazovima s kojima se suočavamo i koji su zajednički mnogim drugim zemljama."

Antony Blinken
Foto: EPA - EFE: Antony Blinken

Pristaše Bidena su se nadale da će debata razuvjeriti brige da je pred star za još jedan mandat, ali umjesto toga ih je pojačala. Neki demokrati su pozvali Bidena da odustane od utrke.

Bidenova izvedba izazvala je uzbunu u globalnim medijima. Francuski list Le Monde usporedio je Bidena s brodolomom. Britanski Daily Mirror, lijevo orijentiran, nazvao je njegovu izvedbu "noćnu moru prepunu gafova". Sydney Morning Herald je rekao: "Trump je nadjačao Bidena. Demokrati ne mogu pobijediti s Joeom."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije