Biden: Ovo je ponuda Izraela za kraj rata, pozivam Hamas da ovo prihvati

5
Anadolija
Biden: Ovo je ponuda Izraela za kraj rata, pozivam Hamas da ovo prihvati
Foto: Fena / Agencije / Joe Biden, predsjednik SAD

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je danas, 31. maja, da je Izrael predstavio Hamasu sporazum od tri faze kojim će se okončati sva neprijateljstva u opkoljenom Pojasu Gaze i osloboditi taoci iz obalske enklave.

Biden je apelovao na Hamas da prihvati sporazum i pozvao izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da ne podlegne pritisku članova svoje vladajuće koalicije koji se protive planu.

"Hamas više nije u stanju da provede još jedan 7. oktobar, što je jedan od glavnih ciljeva Izraela u ovom ratu, i iskreno, pravedan", rekao je Biden govoreći o prekograničnom napadu koji je predvodio Hamas, a nakon kojeg je Izrael krenuo u ofanzivu na Pojas Gaze.

Pukotina na staklu automobila učesnika Marša mira podsjeća na Cvijet Srebrenice

Pukotina na staklu automobila učesnika Marša mira podsjeća na Cvijet Srebrenice

"Znam da ima onih u Izraelu koji se neće složiti s ovim planom i pozivaće da se rat nastavi na neodređeno vrijeme. Neki od njih su i u vladajućoj koaliciji i jasno su stavili do znanja da žele okupirati Gazu. Oni se žele boriti godinama, a taoci im nisu prioritet, apelovao sam na rukovodstvo u Izraelu da stane iza ovog sporazuma bez obzira na pritisak", rekao je američki predsjednik Biden.

Prva faza, za koju je Biden rekao da će trajati šest sedmica, uključivala bi ono što je nazvao "potpunim i potpunim prekidom vatre" i povlačenjem izraelskih snaga "iz svih naseljenih područja Gaze". Neodređeni broj talaca bi takođe bio oslobođen tokom ovog perioda, među kojima žene, starci, ranjeni, u zamjenu za oslobađanje palestinskih zatvorenika, za koje je Biden rekao da će ih biti stotine.

Podsjetimo, prethodni prijedlog o taocima koji je iznijet ranije ove godine pozivao je na oslobađanje bolesnih, starijih i ranjenih talaca u Gazi u zamjenu za šestosedmično primirje koje bi se moglo produžiti kako bi se omogućilo dopremanje više humanitarne pomoći u enklavu. Predloženi dogovor se raspao ranije ovog mjeseca nakon što je Izrael odbio pristati na trajni prekid rata kao dio pregovora i pojačao napad na grad Rafah u južnoj Gazi. Hamas je u četvrtak saopćio da je posrednicima rekao da neće više sudjelovati u pregovorima tokom agresije koja je u toku, ali da je spreman za "potpuni dogovor", uključujući razmjenu talaca i zarobljenika ako Izrael zaustavi rat.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije