Međunarodni sud pravde oglasio se o ofanzivi Izraela na Rafah

1
Radiosarajevo.ba
Međunarodni sud pravde oglasio se o ofanzivi Izraela na Rafah
Foto: EPA - EFE / Rafah suočen s novim napadima

Izrael je rekao da napad koji su izveli u nedjelju, uslijed kojeg je zapaljen prepuni izbjeglički kamp u Rafahu i poginulo je 45 Palestinaca, nije u suprotnosti s prošlotjednom presudom Međunarodnog suda pravde prema kojoj je Izraelu naloženo da potpuno zaustavi svoju vojnu ofenzivu na taj grad na jugu Gaze.

Svoju tvrdnju, zapravo, temelje na poziciji jednog zareza u tekstu presude, piše Patrick Wintour u svojem tekstu u Guardianu.

Izraelska strana tvrdi da da je formulacija presude zapravo kompromis namjerno otvoren za različita tumačenja, kako bi se osigurala podrška svih 15 sudaca.

Sevdah, književnost i ljubav: Damir Imamović zatvorio Bookstan, na koncertu bio i Aleksandar Hemon

Sevdah, književnost i ljubav: Damir Imamović zatvorio Bookstan, na koncertu bio i Aleksandar Hemon

U presudi, donesenoj s 13 glasova za i dva protiv, kaže se da bi Izrael trebao: "Odmah zaustaviti svoju vojnu ofenzivu i bilo koju drugu akciju u guvernatu Rafah, koja bi palestinskoj skupini u Gazi mogla nametnuti uvjete života koji bi mogli dovesti do njezinog fizičkog uništenja u cijelosti ili djelomično".

Taj jezik odražava jezik Konvencije o genocidu iz 1948., a mnogi mediji protumačili su naredbu kao opću direktivu za prekid ofenzive u Rafahu.

Ali ubrzo nakon toga, izraelsko ministarstvo vanjskih poslova sugeriralo je da mu je naređeno da zaustavi svoju ofenzivu samo ako bi to značilo stvaranje uvjeta koji bi mogli dovesti do fizičkog uništenja palestinskog stanovništva.

Savjetnik Netanyahua objavio koliko će trajati rat u Gazi

Savjetnik Netanyahua objavio koliko će trajati rat u Gazi

U priopćenju je ministarstvo vanjskih poslova reklo: "Izrael nije i neće provoditi vojne akcije u području Rafaha koje bi palestinskom civilnom stanovništvu u Gazi mogle izazvati uvjete života koji bi mogli dovesti do njegovog potpunog ili djelomičnog fizičkog uništenja".

Drugim riječima, Izrael tvrdi da se sudska odluka ne primjenjuje jer izraelska vojska niti ne provodi zabranjene radnje.

Takvu interpretaciju podržao je jedan od sudaca koji je bio protiv, bivši predsjednik izraelskog vrhovnog suda Aharon Barak. U obrazloženju je napisao da se zapravo ‘od Izraela traži da zaustavi svoju vojnu ofenzivu na Rafah samo u onoj mjeri u kojoj je to potrebno za ispunjavanje izraelskih obveza prema konvenciji o genocidu‘.

Druga sutkinja koja je bila protiv, ugandska pravnica Julia Sebutinde, kaže da naredba 'djelomično ograničava izraelsku ofanzivu u Rafahu u mjeri u kojoj implicira prava prema Konvenciji o genocidu'.

Dodala je da bi se presuda 'mogla pogrešno protumačiti kao da nalaže jednostrani prekid vatre u dijelu Gaze' i da se svodi na 'mikroupravljanje neprijateljstvima u Gazi ograničavanjem sposobnosti Izraela da slijedi svoje legitimne vojne ciljeve'.

Rumunjski sudac Bogdan Aurescu, koji je bio među 13 sudaca koji su podržali presudu, slaže se da je nalog trebao biti jasniji.

Reakcije na napad na Gazu: Jedna od najmnogoljudnijih zemalja povukla ambasadora iz Izraela

Reakcije na napad na Gazu: Jedna od najmnogoljudnijih zemalja povukla ambasadora iz Izraela

Međutim, južnoafrički sudac, Dire Tladi, koji je također podržao naredbu, kaže da je sud 'eksplicitno naredio državi Izrael da zaustavi svoju ofanzivu u Rafahu'.

Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a nisu komentirale presudu Međunarodnog suda pravde niti se izjasnile koje tumačenje preferiraju.

Alonso Gurmendi, predavač međunarodnih odnosa na Sveučilištu u Oxfordu, napisao je na društvenim mrežama: "Moje je mišljenje da je sud naredio Izraelu da zaustavi svoju vojnu ofanzivu u Rafahu. Tačka. Također je naredio Izraelu da zaustavi svaku drugu akciju koja bi Palestincima mogla nametnuti životne uvjete koji bi mogli dovesti do njihovog potpunog ili djelomičnog fizičkog uništenja".

Amnesty International također smatra da je presuda nedvosmislena, a Heba Morayef, regionalna direktorica skupine za ljudska prava za Bliski istok i sjevernu Afriku, napisala je: "Ovim nalogom Međunarodni sud pravde (ICJ) – glavni sud UN-a – kristalno je jasno rekao: izraelske vlasti moraju u potpunosti zaustaviti vojne operacije u Rafahu, budući da bi svaka vojna akcija koja je u tijeku mogla predstavljati temeljni čin genocida", prenosi Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije