Biden otvorio samit za demokratiju: Sazvao sam skup iz jednostavnog razloga

0
Anadolija
Biden otvorio samit za demokratiju: Sazvao sam skup iz jednostavnog razloga
Foto: EPA-EFE / Joe Biden

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden uvodnim obraćanjem otvorio je online Samit za demokraciju, poručivši da se demokracija ne događa slučajno i da je potrebno da je svaka generacija obnavlja, javlja Anadolu Agency (AA).

"Ovakav skup mi je već dugo u mislima iz jednostavnog razloga. Demokraciji trebaju prvaci u jeku trajnih i alarmantnih izazova za univerzalna ljudska prava širom svijeta", rekao je Biden.

To je prvi skup te vrste kojeg je Biden organizirao u dvodnevnom formatu i okupio čelnike vlada, civilnog društva i privatnog sektora.

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Biden je rekao da obnova demokracije i jačanje demokratskih institucija čak i u SAD-u zahtijeva stalan napor.

Istaknuo je kako je sloboda medija u cijelom svijetu ugrožena i rekao je da je SAD predan borbi za neovisnost i slobodu medija u svijetu.

"Demokracije nisu sve iste, svi na ovom današnjem sastanku ne slažemo se u svemu, ali izbori koje zajedno donosimo definirat će, po mom mišljenju, tok naše zajedničke budućnosti za generacije koje dolaze", zaključio je Biden.

Aleksandar Hemon, Aida A. Hozić i Srđan Vučetić danas su objavli specijalnu kolumnu posvećenu Bidenovom samitu u kojoj je posebno istaknuto sljedeće:

"Ipak, Bidenov samit suočava se s kritikama sa svih strana - posebno kada je u pitanju spisak pozvanih. Bosna i Hercegovina nije uključena u Samit. To je jedina država zapadnog Balkana koja je izostavljena s popisa, dok su zemlje poput Srbije i Hrvatske - koje su se žestoko borile za segregaciju u Bosni - pozvane.

Možda će nam njihovi izaslanici, zajedno s onima iz Poljske i Filipina, sada moći reći što zapravo znači demokracija", pišu Hemon, Hozić i Vučetić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije