Biden osvojio osam saveznih država: Sanders pobijedio u Kaliforniji

Radiosarajevo.ba
Biden osvojio osam saveznih država: Sanders pobijedio u Kaliforniji
Foto: EPA - EFE/ Radiosarajevo.ba / Joe Biden i Bernie Sanders

Bivši potpredsjednik SAD-a Joe Biden ostvario je pobjede u osam saveznih država na Super Utorak, revitaliziravši tako svoju predsjedničku kampanju koja je do prije neki dan izgledala kao da se približava kraju.

Njegov prvi oponent i kandidat sa najviše nominacija, Bernie Sanders, osvojio je najveću elektoralnu saveznu državu, Kaliforniju.

I tako su Demokrati, nakon što su imali osam kandidata prošle sedmice, sveli utrku za predsjedničku nominaciju na dva čovjeka.

Biden i Sanders, dva američka poitičara sa velikim iskutstvom, na Super Utorak borili su se za nominacije iz 14 saveznih država i jedne američke teritorije.

Glasovi iz Texasa, kako prenosi AP, još uvijek se broje, ali je utrka između njih dvojice u toj saveznoj državi još uvijek tijesna.

Pred Bidenom i Sandersom je bitka koja može trajati sedmicama, pa čak i nekoliko mjeseci, u kojem će njihova stranka odlučiti ko će izaći na dvoboj sa sadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom u novembru mjesecu.

Ostala dva visoka kandidata koja su još uvijek nademokratskom polju, njujorški milijarder Mike Bloomberg i senatorica iz Massachusettsa Elizabeth Warren, bili su na rubu održivosti.

Warren je završila na sramotnom trećem mjestu u svojoj matičnoj državi, a Bloomberg je u srijedu planirao ponovno procijeniti njegovu kandidaturu nakon što je potrošio više od pola milijarde dolara za postizanje jedne pobjede - na američkoj Samoi.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije