Biden nanio novi udarac Putinu i poručio: "Platit će visoku cijenu"

11
Radiosarajevo.ba
Biden nanio novi udarac Putinu i poručio: "Platit će visoku cijenu"
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin i Joe Biden

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden se sinoć obratio na zajedničkoj sjednici Kongresa pohvalivši odlučnost ukrajinskog naroda da se bori te je obećao da Vladimir Putin, predsjednik Rusije, mora "platiti cijenu" za svoje postupke u Ukrajini, prenosi The Guardian.

"Prije šest dana, Vladimir Putin pokušao je uzdrmati temelje slobodnog svijeta misleći da bi mogao natjerati da se povinuje njegovim prijetećim putevima. Ali je jako pogrešio.

Mislio je da može ući u Ukrajinu i svijet će se prevrnuti. Umjesto toga susreo se sa zidom snage kakav nije mogao ni zamisliti. Upoznao je ukrajinski narod.

Skandal u Srbiji: Potukli se juniori na košarkaškoj utakmici, učestvovao i legendarni košarkaš

Skandal u Srbiji: Potukli se juniori na košarkaškoj utakmici, učestvovao i legendarni košarkaš

Od predsjednika Zelenskog do svakog Ukrajinca, njihova neustrašivost, njihova hrabrost, njihova odlučnost inspirira svijet.

Grupe građana svojim tijelima blokiraju tenkove. Svi od studenata do penzionera nastavnika postali su vojnici braneći svoju domovinu...

Kroz našu historiju naučili smo ovu lekciju kada diktatori ne plaćaju cijenu za svoju agresiju oni izazivaju još veći haos. Nastavljaju da se kreću.

Posljednji Putinov napad na Ukrajinu bio je s predumišljajem i ničim izazvan. On je odbacio ponovljene napore u diplomatiji. Mislio je da Zapad i NATO neće odgovoriti. I mislio je da nas može podijeliti kod kuće.

Putin je pogrešio. Bili smo spremni. Evo šta smo uradili. Pripremali smo se opsežno i pažljivo", istakao je Biden.

Biden je istakao da će slobodni svijet pozvati ruskog predsjednika na odgovornost te je najavio da će SAD zatvoriti svoj zračni prostor za ruske avione.

"Nanosimo bol Rusiji i podržavamo narod Ukrajine. Putin je sada izolovan od svijeta više nego ikad. Putin je pokrenuo nasilje i haos. Ali, iako može ostvariti dobitke na bojnom polju – dugoročno će platiti visoku cijenu.

Kada se napiše historija ove ere, Putinov rat protiv Ukrajine ostavit će Rusiju slabijom, a ostatak svijeta jačim. U borbi između demokratije i autokratije, demokratije se uzdižu do trenutka, a svijet jasno bira stranu mira i sigurnosti.

Ovo je pravi test. Za to će trebati vremena. Zato nastavimo crpiti inspiraciju iz željezne volje ukrajinskog naroda. Putin će možda tenkovima opkoliti Kijev, ali nikada neće osvojiti srca i duše ukrajinskog naroda.

On nikada neće ugasiti njihovu ljubav prema slobodi. On nikada neće oslabiti odlučnost slobodnog svijeta", rekao je američki predsjednik u svom obraćanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije