Biden iznenađen toplim gestom: Trump mi je napisao ljubazno pismo

0
Hina
Biden iznenađen toplim gestom: Trump mi je napisao ljubazno pismo
Foto: EPA-EFE / Joe i Jill Biden

Novi američki predsjednik Joe Biden nedugo nakon dolaska u Bijelu kuću potpisao je nekoliko važnih izvršnih uredbi.

"S obzirom na stanje nacije nemamo vremena za gubljenje i ja ću početi s radom odmah danas. Neke od izvršnih uredbi koje ću danas potpisati tiču se odgovora na covid krizu i klimatskih promjena.

Stvari koje ćemo uraditi danas bit će odvažne i ja ću početi s ispunjavanjem obećanja američkom narodu. Prva uredba koju potpisujem tiče se covida, to jest nošenja maski i održavanja socijalne distance.

Tu je i uredba kojom SAD opet pristupa klimatskom sporazumu u Parizu", rekao je Biden koji je spomenuo i da mu je Trump ostavio "vrlo ljubazno pismo" o kojem neće pričati prije nego sam razgovara s Trumpom.

Pješačio do Bijele kuće

Prije svojih prvih poteza Biden je u pratnji svoje žene Jill Biden prvi put ušao u Bijelu kuću kao novi predsjednik SAD-a.

Pri dolasku Bidena su pozdravili vojnici i orkestar koji je svirao "God Bless America". Novi je predsjednik pri ulasku u Bijelu kuću pozdravio novinare dodirujući ih šakom umjesto rukovanja.

"Imam osjećaj da se vraćam kući", rekao je novinarima kad su ga pitali kako se osjeća i još im poručio da samo nastave raditi svoj posao.

Nekoliko minuta nakon predsjednika došla je i potpredsjednica Kamala Harris, u pratnji supruga i članova obitelji.

Inače, Biden je na putu prema Bijeloj kući u jednom trenutku izašao iz službenog predsjedničkog vozila, takozvane "Zvijeri", te nastavio prema svojoj destinaciji pješice, zajedno sa svojom obitelji. Pritom se nakratko pozdravio s gradonačelnicom Washington DC-a Muriel Bowser, javlja Hina, prenosi Jutarnji.

Prema Bijeloj kući sa svojom je porodici pješačila i prva potpredsjednica SAD-a Kamala Harris.

Posjet vojnom groblju

Prije odlaska u Bijelu kuću Biden se uz trojicu svojih prethodnika poklonio u srijedu na grobu neznanom junaku na nacionalnom groblju Arlington.

Demokrati Bill Clinton i Barack Obama, kao i republikanac George W. Bush, koji su nazočili polaganju prisege, pratili su ga u posljednjoj etapi prije ulaska u Bijelu kuću.

U kratkom odavanju počasti vojnicima palim za Sjedinjene Države, Joe Biden je pozdravio vojničkim pozdravom dok je Kamala Harris držala ruku na srcu dok je vojni orkestar izvodio nacionalnu himnu.

Zatim su sa supružnicima, bivšim predsjednicima i bivšim prvim damama Hillary Clinton, Laurom Bush i Michelle Obama ušli u spomenički kompleks.

Na tom groblju su pokopani američki junaci i dvojica predsjednika, među kojima John F. Kennedy.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije