Biden i Trudeau razgovarali dva sata, donijeli zajedničke odluke

0
Radiosarajevo.ba
Biden i Trudeau razgovarali dva sata, donijeli zajedničke odluke
Associated Press / Justin Trudeau i Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden i kanadski premijer Justin Trudeau istakli su na bilateralnom sastanku održanom jučer duboke veze dvije zemlje i obvezali se da će se zajedno suprotstaviti kineskom utjecaju i klimatskim promjenama.

"Sjedinjene Američke Države nemaju bližeg prijatelja od Kanade", rekao je Biden putem videolinka Trudeau, dodavši da mu je zbog toga uputio prvi poziv kao predsjednik i s njim održao prvi bilateralni sastanak.

Nakon dvosatnog razgovora kojim su nastojali okrenuti stranicu Trumpovoj eri, čelnici dviju zemalja izjavili su da planiraju blisku saradnju u borbi protiv pandemije koronavirusa i klimatskih promjena s ciljem smanjenja neto stopa emisija na nulu do 2050. godine.

Trudeau je zahvalio Bidenu na američkoj podršci za oslobađanje dvojice Kanađana, Michaela Spavora i Michaela Kovriga koji su uhapšeni u Kini zbog sumnje u špijunažu. Također je pozdravio nastojanja nove američke administracije u borbi protiv klimatskih promjena, primijetivši da je proteklih godina jako nedostajalo američko vodstvo.

Kanada je često bila prva strana postaja američkog predsjednika, no pandemija je pretvorila sastanak dvojice čelnika i njihovih najviših suradnika u virtualni događaj.

Izvor iz kanadske vlade, koji je zbog osjetljive situacije želio ostati anoniman, rekao je da nije postignut napredak u mogućnosti da Kanadi, koja se trenutno opskrbljuje cjepivima iz Europe, budu dostupna cjepiva proizvedena u SAD.

Biden je u jednom od svojih prvih poteza opozvao dozvolu izdatu u martu 2019. za naftovod koji bi naftu iz Kanade vodio u SAD, navodeći da njegova izgradnja nije u skladu s privrednim i klimatskim ciljevima njegove administracije, piše Hina.

Dvojica lidera stavila su, međutim, do znanja da žele ostaviti spor iza sebe i zajedno sarađivati. Biden je rekao da će usko sarađivati s Kanadom i na jačanju otpornosti lanca opskrbe te na snažnom postpandemijskom "gospodarskom oporavku koji koristi svima, a ne samo onima na vrhu".

Trudeau je prvi čestitao Bidenu na izbornoj pobjedi ni sat vremena nakon što su je proglasili vodeći američki mediji.

Bivši predsjednik Trump, koji se često sukobljavao s tradicionalnim trgovinskim saveznicima, uveo je carine na kanadski aluminij i čelik, a u Kanadu je putovao samo jednom na sastanak G7 2018. godine.

Američki biskupi Bidenu: Pomozi siromašnim zemljama pogođenima koronom
Što se pak tiče Bidena, njega su američki biskupi pozvali da se zauzme za povećanje rezervi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za pomoć siromašnim zemljama pogođenima pandemijom.

Biskupi smatraju da bi SAD trebao poduzeti hitne korake za pomoć najsiromašnijim zemljama iz humanitarnih razloga, ali i radi vlastitih ekonomskih interesa, kao i jačanja trgovine sa zemljama u razvoju.

Poručili su da je američka vlada ključna kako bi se omogućilo da svijet iz krize izađe otporniji, ukazujući na procjene Svjetske banke po kojima bi pandemija ove godine mogla gurnuti u krajnje siromaštvo 150 miliona ljudi.

Istaknuli su da bi Bidenova administracija trebala predvoditi svijet u novom izdavanju valute MMF-a ili specijalnom pravu vučenja kao za vrijeme globalne finansijske krize 2008. godine.

Biden je tek drugi rimokatolik koji je izabran za američkog predsjednika, ali je njegova podrška reproduktivnim pravima zategnula odnose s konzervativnim biskupima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije