! / Trudeau odbio da oslobodi direktoricu Huaweija: To je odmazda Kine

26. 06. 2020. u 07:07:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Kanadski premijer Justin Trudeau kazao je da bi razmjena dva Kanađanina zatvorena u Kini za direktoricu Huaweija koja se, na temelju američkog zahtjeva za izručenjem, nalazi u kućnom pritvoru u Kanadi, izložila riziku milione Kanađana. 

Na ovaj način je Trudeau odgovorio na komentar kineskog dužnosnika koji je signalizirao u srijedu da je Peking spreman raspravljati o oslobađanju dva Kanađana, osuđena na više od 560 dana zatvora zbog špijunaže, ako Ottawa odustane od postupka izručenja SAD-u direktorice finansija Huaweija, Meng Wanzhou, koja je i kćerka osnivača Huaweija. 

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je da bi odustajanje od postupka izručenja Meng, koju SAD optužuje za privredni kriminal, bilo "u skladu s vladavinom prava te bi pomoglo razrješenju problema dva kanadska državljana". 

Bivši diplomata Michael Kovrig i poduzetnik Michael Spavor, koji su postali poznati u Kanadi kao "dva Michaela", uhapšeni su samo nekoliko dana nakon što je Meng uhićena u Vancouveru u decembru 2018. 

Trudeau je kazao da ne može dopustiti "proizvoljna hapšenja kanadskih državljana kako bi se utjecalo na funkcioniranje  pravosudnog sustava". 

"Nije to samo pitanje dva Michaela, već svakog Kanađanina koji putuje u Kinu ili drugdje. Ako kineska vlada zaključi da je ova razmjena i interakcija efikasan način za zadobivanjem nadmoći nad Kanađanima i nad kanadskom vladom kako bi proizvoljno privodila Kanađane, od tada niti jedan Kanađanin ne bi bio siguran", kazao je Trudeau.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA