Biden i Putin razgovarali o Ukrajini, pričali više od 50 minuta

1
Radiosarajevo.ba
Biden i Putin razgovarali o Ukrajini, pričali više od 50 minuta
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin / Arhiv

Američki predsjednik Joe Biden i njegov ruski kolega Vladimir Putin jučer su jedan drugoga upozorili da bi eskalacija napetosti oko Ukrajine mogla narušiti odnose između dviju zemalja, rekli su američki i ruski dužnosnici.

No činilo se da su dvojica čelnika spremna za daljnji diplomatski angažman nakon drugog poziva ovog mjeseca.

"Jasno je dao do znanja da će Sjedinjene Države i njihovi saveznici i partneri odlučno odgovoriti ako Rusija dodatno napadne Ukrajinu", rekla je u saopćenju tajnica Bijele kuće Jen Psaki.

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Putin je rekao Bidenu da bi bilo kakve sankcije mogle prekinuti veze između Rusije i Sjedinjenih Država i da bi to bila velika pogreška, izjavio je Kremlj.

No, pomoćnik u Kremlju Juri Ušakov izjavio je kako je Rusija zadovoljna njihovim telefonskim razgovorom, za koji je rekao kako je usredotočen na sigurnosne garanije koja Moskva želi od Zapada usred gomilanja ruskih snaga blizu ukrajinske granice.

Ušakov je rekao da se čini kako se Biden slaže da su Moskvi potrebna takva garancija i da se činio ozbiljnim u pregovorima čak i ako su razlike ostale i obris mogućeg kompromisa zasad bio nejasan.

Biden razgovarao sa Putinom - undefined

Foto: EPA-EFE: Biden razgovarao sa Putinom

Rusija je uzbunila zapadne zemlje skupljajući desetke hiljada vojnika blizu svoje granice s Ukrajinom u posljednja dva mjeseca.

Moskva poriče da planira napad na Ukrajinu i kaže da ima pravo premještati svojih jedinica na vlastitom tlu kako smatra prikladnim.

Sjedinjene Države su više puta upozorile Moskvu da će uvesti razorne sankcije ako Rusija pokrene novi napad na Ukrajinu, prijetnju koju je Ušakov rekao da je Biden ponovio u četvrtak.

Razgovor je, kako navode američki dužnosnici, trajao 50 minuta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije