Belgijski specijalac, koji je boravio i u BiH, nakon duge potrage - pronađen mrtav

0
Radiosarajevo.ba
Belgijski specijalac, koji je boravio i u BiH, nakon duge potrage - pronađen mrtav
Foto: TG Time / Jurgen Conings

Jurgen Conings, krajnje desničarski belgijski specijalac, koji je nestao sredinom maja ove godine u šumama nakon što je završio svoju smjenu u kasarni, te se sedmicama naoružan krio, "pronađen je mrtav", saopćio je belgijski ministar odbrane.

Tužioci su ranije izjavili da je tijelo specijalca pronađeno u istočnoj Belgiji, a prema prvim saznanjima, izvršio je samoubistvo pištoljem, prenijela je Al Jazeera English.

Belgijska vojska već je potrošila više od 650.000 eura u operaciji potrage za Coningsom, a pomagala im i policija. U akciju lova u međuvremenu su se uključile i jedinice iz susjednih država, Njemačke i Nizozemske, jer se sumnjalo da je on mogao prijeći granicu i otići u šume u tim državama.

Jurgen Conings, 46-godišnji profesionalni vojnik, nestao je sredinom maja nakon što je završio svoju smjenu u vojarni. Prema belgijskim medijima, Conings je poznat po tome što je izražavao potporu i simpatije ekstremnoj desnici, a dva pisma koje je ostavio, jedno policiji i drugo svojoj partnerici, bili su dovoljan razlog za uzbunu i pokretanja dosad neviđene operacije da ga se pronađe, pisao je 20. juna  Jutarnji list.

Conings je bio veoma naoružan, profesionalni vojnik koji je odlikovan nekoliko puta kao vrsni strijelac, a sudjelovao je i na operacijama u BiH, Kosovu i Iraku.

Da "nešto smjera" policija je naslutila kad se otkrilo da je sva vojna odlikovanja ostavio na grobu svojih roditelja!?

Federalni tužitelj Belgije Frederic Van Leeuw putem obraćanja na Flamanskoj televiziji poručio je najprije odbjeglom Jurgenu Conings da "kontaktira neku osobu od povjerenja", izrazio zadovoljstvo što "još nitko nije stradao".

Međutim, takvi pozivi nisu donijeli nikakve rezultate. Kako pandemija popušta, a u tijeku je i Europsko nogometno prvenstvo u kojemu Belgijanci vjeruju da će dogurati daleko, mediji su stavili i ovu priču u drugi plan.

Zbog prijetnji smrću upućenih vodećem belgijskom virologu Marcu Van Ranstu te najavi napada na jednu džamiju u Limburgu, tužiteljstvo je službeno vodilo Coningsa kao "osumnjičenog terorista".

Belgijska policija naknadno je utvrdila da je on dan prije bijega dva sata bio u blizini kuće vodećeg virologa poznat po tome što je stalno zagovarao stroge mjere za borbu protiv pandemije.

Van Ranst je to činio s razlogom, jer je Belgija na početku pandemije imala najveće posljedice na svijetu.

Čak 18 posto zaraženih u prvom valu je preminulo, pogotovo u staračkim domovima. Upravo su te njegove mjere ublažile posljedice, ali su s druge strane izazvale propast brojnih poduzeća, pogotovo onih u ugostiteljskom sektoru. Epidemiolozi, virolozi i drugi stručnjaci stalno su bili meta napada i nekih vlasnika kafića.

Ali oni bi se nakon prijetnji na društvenim mrežama ispričali, objasnili da su to rekli u afektu, i da nikome ne žele zlo, a kamoli nekoga ubiti.

Međutim, policija je prijetnje koje je uputio Conings smatrala ozbiljnim i odmah je poduzela mjere zaštite.

Belgijski virolog odmah je nakon Coningsovih prijetnji stavljen pod stogu policijsku zaštitu na sigurnoj lokaciji. Uz vodećeg belgijskog virologa, pod zaštitu je na sigurno mjesto stavljena i cijela njegova obitelj. Izjavio je da ga ništa neće pokolebati od njegova profesionalnog rada, ali da mu 12-godišnji sin teško shvaća zbog čega točno ne može ići u školu.

Dnevni list Het Nieuwsblad objavio je odlomke oproštajnog pisma koje je Conings ostavio svojoj partnerici.

"Želim da znaš da sam sve učinio da do ovoga ne dođe, ali nisam uspio. Ne mogu više ovako nastaviti. Ne mogu živjeti s lažima koji odlučuju o našim životima, o tome kako trebamo živjeti. Takozvana politička elita, sada uz potporu virologa, odlučuje kako ćemo živjeti ti i ja. Oni su posijali sjeme mržnje i frustracija više nego itko dosad. Znam da ću odjednom postati državni neprijatelj broj jedan.

Tražit će me i jednom će me i pronaći. Spreman sam na to. Polako, ali sigurno stvari dolaze na svoje mjesto i počeo sam s pripremama. Nije važno hoću li poginuti ili ne. Ali, ako budem, bit će to na moj način. Živjet ću svoje zadnje dane onako kako ja želim", napisao je prije nego što mu se izgubio svaki trag.

Sada je pronađen mrtav.

Cijeli slučaj veliki je udarac i za belgijsku vojsku koju kritiziraju da nije ništa poduzela niti kad se znalo da on simpatizira krajnju desnicu. Štaviše, sumnja se da unutar vojske ima sve više takvih članova te da su sigurnosne službe to znale i tolerirale, piše Jutarnji.hr. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije