Belgijanac optužen za "špijunažu" u Iranu, osuđen na 40 godina zatvora

0
AA
Belgijanac optužen za "špijunažu" u Iranu, osuđen na 40 godina zatvora
Foto: Twitter / Olivier Vandecasteele

Belgijski državljanin kome je u Iranu suđeno za "špijunažu, pranje novca i šverc deviza" osuđen je na 40 godina zatvora.

Belgijski državljanin Olivier Vandecasteele optužen je za "špijuniranje protiv Irana u ime strane obavještajne službe", "saradnju s neprijateljskom vladom SAD-a protiv Irana", krijumčarenje deviza u Iranu i "pranje novca", objavila je iranska pravosudna novinska agencija Mizan.

Iran isključen iz tijela Ujedinjenih nacija za prava žena

Iran isključen iz tijela Ujedinjenih nacija za prava žena

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Vandecasteele je osuđen na 25 godina zatvora zbog navodne "špijunaže i saradnje sa američkom vladom protiv Irana" u slučaju pred Revolucionarnim sudom u Teheranu. Osuđen je na 12,5 godina zatvora zbog "pranja novca", na 2,5 godine zatvora zbog "šverca valute" i novčanu kaznu i 74 udarca bičem. Napomenuto je da osuđeni ima pravo žalbe na odluku suda.

Belgijski ministar pravde Vincent Van Quickenborne objavio je 14. decembra da je Olivier Vandecasteele, za kojeg je naveo da je uposlenik nevladine organizacije, osuđen u Iranu na 28 godina zatvora, ali iz Teherana tada nije bilo saopćenja.

Presuda za belgijskog državljanina zatvorenog u Iranu uslijedila nakon što je belgijski ustavni sud suspendovao sporazum o zamjeni zatvorenika s Iranom 8. decembra.

Nacrt sporazuma o razmjeni pritvorenika i zatvorenika između dvije zemlje odobren je u belgijskom parlamentu 21. jula. Predviđeno je da sporazum omogući povratak iranskog diplomate Esedulaha Asada, koji je bio zatvoren u Belgiji zbog optužbi za terorizam, u svoju zemlju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije