Ko je muškarac koji je ubio dvoje Šveđana i ranio taksistu?

1
Radiosarajevo.ba
Ko je muškarac koji je ubio dvoje Šveđana i ranio taksistu?
Foto: Kolaž / Pucnjava u Briselu

Dvije su osobe poginule, a jedna je ranjena u pucnjavi u Briselu, rekao je u ponedjeljak novinarima glasnogovornik belgijskog federalnog tužitelja, dodajući da počinitelj još nije uhapšen.

"Idite kući i ne izlazite dok god se prijetnja ne ukloni", poručio je glasnogovornik Eric van Duyse.

Rekao je da nema dokaza da je počinitelj, koji je još u bijegu, na bilo koji način povezan sa situacijom u Izraelu i na Bliskom Istoku.

SDA objavila dokument na 14 stranica: Pročitajte 'Hronologiju Trojkinog popuštanja i izdaje'

SDA objavila dokument na 14 stranica: Pročitajte 'Hronologiju Trojkinog popuštanja i izdaje'

Da je počinitelj još uvijek u bijegu potvrdio je u pet ujutro premijer Alexander de Croo na pressici koju je održao u ranim jutarnjim satima u utorak, piše Slobodna Dalmacija.

Napad se dogodio nekoliko sati prije početka utakmice kvalifikacija za EURO 2024. između Belgije i Švedske, a dvije ubijene osobe švedski su državljani.

Pucnjava u Briselu, ima mrtvih: Napadač naoružan kalašnjikovom pobjegao s mjesta događaja

Pucnjava u Briselu, ima mrtvih: Napadač naoružan kalašnjikovom pobjegao s mjesta događaja

Treća je žrtva taksist, koji je u pucnjavi ranjen, ali nije životno ugrožen. Zbog tragičnog događaja u Briselu prekinuta je utakmica kvalifikacija za Europsko prvenstvo između Belgije i Švedske. Nakon što su na poluvremenu bili informirani o situaciji igrači su odbili izaći na teren, a ubrzo je i utakmica službeno otkazana.

Kako su prenijeli mediji, počinitelj je nedaleko od Place Sainctelette navodno sišao s motora i zapucao iz automatskog oružja te nakon toga pobjegao.

Na društvenim mrežama objavljen je video na kojemu muškarac, vjerovatno počinitelj, rekavši da se zove Abdesalem Al Guilan i da se bori u ime Boga.

[twitter]https://twitter.com/nexta_tv/status/1714061754286670248[/twitter]

Belgijski premijer Alexander de Croo potvrdio je na društvenoj mreži X, da su žrtve švedski državljani.

"Upravo sam izrazio iskreno saučešće švedskom premijeru nakon večerašnjeg strašnog napada na švedske državljane u Bruxellesu", objavio je Croo te izrazio saučešće porodicama žrtava i istaknuo da je "borba protiv terorizma zajednička".

U pet ujutro u utorak premijer je održao konferenciju za novinare na kojoj je iznio sažeti tok sinoćnjih tragičnih događaja te se zahvalio policiji i hitnoj pomoći na brzoj intervenciji.

Potvrdio je da je razina uzbune u Briselu podignuta na najvišu razinu (4), a u ostatku zemlje na razinu 3.

[twitter]https://twitter.com/GoldingBF/status/1714055460020486407[/twitter]

Kako javljaju belgijski mediji, osumnjičeni je podnio zahtjev za azil u Belgiji u novembru 2019. godine, ali je dobio odbijenicu u oktobru 2020. godine. Općina ga je izbrisala iz nacionalnog registra, a belgijska državna tajnica za migracije Nicole de Moor tvrdi da nikada nije bio u prihvatnom centru Fedasil.

U martu 2021. sastavljen je nalog za deportaciju iz Belgije, ali s obzirom na to da ga nisu mogli locirati, zahtjev mu nikada nije uručen. Pretpostavlja se da je u Belgiju stigao 2016. godine, kada je policija utvrdila da se želi vratiti i boriti za džihad.

Ništa konkretno nije učinjeno s tim informacijama jer je takvih izvještaja u to vrijeme bilo 'dosta', rekao je ministar pravosuđa Vincent Van Quickenborne.

"Osoba je poznata policiji po sumnjivim radnjama, krijumčarenju ljudi, ilegalnom boravku i kao prijetnja državnoj sigurnosti", pišu belgijski mediji.

Muškarac je navodno osuđen u Tunisu zbog prekršaja iz običajnog prava, a ne zbog terorizma, kako su ranije izvijestili razni mediji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije