Belgija i COVID: Objavljena tragična informacija o broju umrlih u aprilu

Hina
Belgija i COVID: Objavljena tragična informacija o broju umrlih u aprilu
Foto: EPA-EFE / Brisel, 1. maj 2020.

Zbog posljedica epidemije novog koronavirusa u Belgiji smrtnost u aprilu se u toj zemlji približila nivou iz razdoblja Drugog svjetskog rata, od 1940. do 1945., pokazuje u ponedjeljak studija belgijskog Unvierziteta.

Prema privremenim podacima, u aprilu je u Belgiji umrlo 14.790 ljudi, znatno više od aprilskog prosjeka od 9000 preminulih, objavilo je Flamansko slobodno sveučilište (VUB) u Bruxellesu.

"Smrtnost u Belgiji je neuobičajeno povećana na nivo bez presedana, posebno između 1. i 12. aprila, dok je samo u jednom danu, 10. aprila, preminulo 639 ljudi", piše u istraživanju VUB-a.

Naučnici su izračunali da je stopa smrtnosti u travnju 2020. bila svega četiri posto manja od stope smrtnosti u aprilu 1941, tokom nacističke okupacije Belgije. "April 2020. bio je najsmrtonosniji mjesec od Drugog svjetskog rata, kako u apsolutnom brojkama tako i u odnosu na broj stanovnika", dodaje se u studiji.

Povećana smrtnost od 10. marta može se gotovo u potpunosti pripisati koronavirusu

Povećana smrtnost u aprilu je općenito niža nego u januaru, februaru i martu, tri zimska mjeseca kada uobičajeno hara gripa, no zbog koronavirusa nastala je "vanredna situacija" koja se nastavila u aprilu, pojašnjava Patrick Deboosere, jedan od autora studije.

Povećana smrtnost od 10. marta može se gotovo u potpunosti pripisati COVID-u, smatra Deboosere.

Istovremeno, kako je pokazala studija, značajno je pala smrtnost među mladima od 15 do 25 godina jer je zbog mjera karantene pao broj prometnih nesreća.

U Belgiji, zemlji s 11,5 miliona stanovnika, od virusa SARS-CoV-2 je do sada preminulo 9080 ljudi, a broj potvrđenih slučajeva zaraze se popeo na 55.559.

Smrtnost od 783,5 ljudi na milion stanovnika je u Belgiji veća nego u Španjolskoj (591). Belgija je prva na ljestvici po broju umrlih na milion stanovnika, a slijede Španija, Italija, Velika Britanija, Francuska, Švedska, Nizozemska, Irska, SAD i Švicarska.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije