Beč najprivlačniji grad za život: Državljani BiH drugi najbrojniji doseljenici u Austriji

1
Radiosarajevo.ba
Beč najprivlačniji grad za život: Državljani BiH drugi najbrojniji doseljenici u Austriji
Foto: Pexels / Ilustracija / Beč

Beč, glavni grad Austrije, u kojoj, prema nedavnim podacima, živi više od 172.000 osoba rođenih u Bosni i Hercegovini, nosi titulu najboljeg grada za život na svijetu, prema podacima Economist Intelligence Unita (EIU).

Budući da ovo nije prva godina da se navedeni grad našao na prvom mjestu, ne čudi da je Austrija zemlja koja privlači sve veći broj stanovnika rođenih u drugim zemljama te da čak 39,6 posto doseljenika u ovu zemlju živi upravo na širem području Beča.

Prema ranijim statističkim pokazateljima, čak 20,1 posto od ukupne populacije Austrije rođeno je u drugim državama Europe i svijeta. Ujedno, to znači da je svaki peti stanovnik Austrije zapravo rođen u inostranstvu. Iako je val izbjeglica s Bliskog istoka i sjevera Afrike zahvatio cijelu Europu još 2015. godine, najveći broj državljana rođenih u drugim državama, a koji žive u Austriji ipak dolazi iz europskih zemalja.

U ponedjeljak Dan žalosti u Livnu

U ponedjeljak Dan žalosti u Livnu

Austrija kao izbor

U tom pogledu oko 250.000 stanovnika rođenih u Njemačkoj za život je odabralo susjednu Austriju, što je njemačku dijasporu stavilo na prvo mjesto u ovoj statistici. Na drugom mjestu, iznenađujuće ili ne, našla se Bosna i Hercegovina. Prema statističkim podacima, čak 172.373 osobe rođene u Bosni i Hercegovini žive u Austriji, što ih čini drugom najbrojnijom skupinom u ovoj državi. Razlozi zbog kojih se Beč našao na prvom mjestu najboljeg grada za život na svijetu su brojni, međutim, treba istaknuti kako je Beč u svijetu poznat kao grad muzike, piše Večernji list BiH.

Ovdje su djelovali mnogi slavni skladatelji, primjerice Strauss, Mozart, Beethoven i Haydn. Bečki filharmoničari ubrajaju se u sam svjetski vrh, Staatsoper je jedna od najboljih opernih kuća, Bečki dječaci oduševljavaju prijatelje muzike svuda po svijetu, a Beč je usto stekao ugled i kao metropola mjuzikla. Uz to, ovaj grad se može pohvaliti muzejima i umjetničkim zbirkama međunarodnog formata. Osim tradicionalne ponude (kavane, heurigeri), aktualne ugostiteljske i trgovačke ponude te svjetski poznatih događanja na kojima se okupljaju poznati i slavni (primjerice Life Ball), tu se može ostvariti jedinstvena kombinacija mira i akcije.

Beč može ponuditi još jednu posebnost: naime, to je velegrad s neuobičajeno mnogo zelenih površina i kutaka prikladnih za odmor, među kojima su Wienerwald, Praterauen ili Donauinsel. Inače, godišnje izvješće Economist Intelligence Unita (EIU), čiji je cilj pokazati koliko je neki grad ugodan ili pogodan za život, ispitalo je 173 grada na svjetskoj razini na temelju 30 pokazatelja organiziranih u pet kategorija: stabilnost, zdravstvena zaštita, kultura i okoliš, obrazovanje i infrastruktura.

Znate li koliko vremena Bečlije provode u kulturnim institucijama? Brojke će vas iznenaditi

Znate li koliko vremena Bečlije provode u kulturnim institucijama? Brojke će vas iznenaditi

Zapadna Europa najbolja

Osim Beča, na vrhu liste najboljih gradova za život našli su se Kopenhagen - na drugom mjestu te Zürich na trećem.

Zapadna Europa regija je s najboljim rezultatima kada je u pitanju pogodnost za život na globalnoj razini, s ukupnom ocjenom 92 od 100. Na listi najboljih gradova za život našli su se još Melbourne (Australija), Calgary (Kanada), Ženeva (Švicarska), Sydney (Australija), Vancouver (Kanada), Osaka (Japan) te Auckland (Novi Zeland).

S druge pak strane, Damask u Siriji i Tripoli u Libiji rangirani su kao dva grada s najnižom prihvatljivošću za život nakon građanskih nemira koji su uništili njihova gospodarstva, navodi se u izvješću. Kijev u Ukrajini rangiran je kao deveti grad u svijetu koji je najmanje pogodan za život. Tel Aviv, glavni grad Izraela, najviše je pao ove godine.

Pao je za čak 20 mjesta zbog rata s Hamasom. Najveći pomak na ljestvici u posljednjih 12 mjeseci napravili su Hong Kong, zatim Singapur te Budimpešta. Gradovi iz Bosne i Hercegovine nisu istaknuti u ovom izvješću Economist Intelligence Unita (EIU). •

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije