BBC objavio novu mapu: Gdje se trenutno nalazi ruska vojska u Ukrajini

0
Radiosarajevo.ba
BBC objavio novu mapu: Gdje se trenutno nalazi ruska vojska u Ukrajini
Foto: EPA-EFE / Ukrajinci bježe iz svoje zemlje/Ilustracija

Danas je tačno 12 dana otkako je Rusija započela invaziju na Ukrajinu.

Podsjetimo, napad je počeo 24. februara 2021. godine. Iako tvrdi suprotno, uska vojska gađa civilne objekte, a dosad je poginulo više stotina civila, među kojima su i djeca.

Iako su pristali na uspostavu humanitarnih koridora, kako tvrde ukrajinci, ali i brojne strane agencije koje su na terenu, kao i reporteri, Rusi ne poštuju primirje. Jučer smo svjedočili i snimcima kako granate padaju na civile koji pokušavaju pobjeći.

Aljoša Čampara: 'Dodik nama ne može prijetiti'

Aljoša Čampara: 'Dodik nama ne može prijetiti'

Dan 12: Šta se trenutno događa?

Na periferiji Kijeva, u predgrađu Irpin, nastavlja se rusko granatiranje, ali vlasti kažu da je 2.000 ljudi uspjelo otići preko improviziranog mosta.

Također u blizini glavnog grada, u Hostomelu, lokalno vijeće kaže da je gradonačelnik Yuri Prylypko ubijen dok je dijelio kruh i lijekove. U blizini se nalazi strateški aerodrom Hostomel.

U međuvremenu na jugu je napadnut grad Mikolajev. Ukrajina kaže da je rusko topništvo preko noći gađalo stambena naselja u gradu, koji se nalazi između Krima koji je aneksirao Rusiji i južnog lučkog grada Odese.

Deseci hiljada civila i dalje su zarobljeni u velikom lučkom gradu Mariupolju bez struje i hrane i vode. Obitelj koja je pobjegla rekla je agenciji AFP da su vidjeli "tijela posvuda". Kontrola Mariupolja bi Rusiji dala kopneni koridor između Krima i regija Lugansk i Donjeck koje podržava Rusija.

Također, BBC je objavio mapu koja prikazuje koje je dijelove Ukrajine zauzela ruska vojska. 

Na ovom LINKU možete pogledati kako je mapa izgledala jučer.

Nova mapa invazije na Ukrajinu - undefined

Foto: BBC: Nova mapa invazije na Ukrajinu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije