Avion egipatske nacionalne kompanije prvi put sletio u Tel Aviv

0
Radiosarajevo.ba
Avion egipatske nacionalne kompanije prvi put sletio u Tel Aviv
Foto: Twiter / Svečani doček za EgyptAir avion

Avion egipatske nacionalne kompanije EgyptAir sletio je 3. oktobra na aerodrom Ben Gurion kraj Tel Aviva poslije prvog direktnog leta u Izrael otkako su dvije zemlje 1979. godine potpisale historijski mirovni sporazum.

Do sada su u Izrael sletali avioni AirSinai povezanog sa egipatskom nacionalnom kompanijom, ali bez oznaka kompanije zbog bojazni od protesta javnosti.

Avioni egipatske nacionalne kompanije će sada tri puta letjeti između Kaira i Tel Aviva sa logotipom EgyptAira.

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Prošle nedjelje je avion bahreinskog GulfAira prvi put direktno doleieo u Izrael čime su ojačane veze između dvije zemlje uspostavljene potpisivanjem takozvanih Sporazuma Avram između Izraela i četiri arapske zemlje prošle godine.

Prvi avion egipatske nacionalne kompanije je doletio u Tel Aviv dvije nedelje pošto je novi premijer Izraela Naftali Benet posjetio Egipat.

On se sastao sa egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom Al Sisijem u sinajskom ljetovalištu Šarm al Šeiku i to se smatra znakom poboljšanja veza između dvije susjedne zemlje.

Benet je prvi izraelski lider koji je javno posjetio Egipat poslije više od jedne decenije.

U augustu je Izrael ukinuo upozorenje za svoje građane da ne putuju na egipatsko Sinajsko poluostrvo koje je dugo bilo na snazi. To se smatra gestom prema strateškom partneru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije