! / Lajčak potvrdio postizanje sporazuma između Kosova i Srbije, evo šta je dogovoreno

30. 09. 2021. u 13:30:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Specijalni predstavnik Europske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak potvrdio je da je skopljen sporazum između dvije strane kada je u pitanju smirivanje situacije na Jarinju.

"Imamo dogovor! Nakon dva dana intenzivnih pregovora, upravo je postignut sporazum o deeskalaciji situacije i putu ka naprijed. Zahvaljujem Besniku Bislimiju i Petru Petkoviću na spremnosti da pregovaraju i dogovore se za dobrobit ljudi", napisao je Lajčak preko Twitter naloga.

Uz to, postavio je i dokument koji pokazuje šta je dogovoreno:

"Specijalne jedinice policije koje su trenutno raspoređene na kontrolnim tačkama Jarinje i Brnjak bit će uklonjene istovremeno sa blokadama puteva počevši od 2. oktobra 2021. u 8 sati i završavajući najkasnije do 16 sati istoga dana. KFOR će se rasporediti na KPK Jarinje i Brnjak prije početka istovremenog uklanjanja i ostat će otprilike dvije sedmice radi održavanja sigurnog i zaštićenog okruženja i slobode kretanja."

"Od 4. oktobra 2021. u 8 sati, režim naljepnica dogovoren u okviru dijaloga uz posredovanje EU primjenjivat će se kao privremena mjera dok se ne postigne trajno rješenje".

"Radna grupa koju će činiti predstavnici EU, Beograda i Prištine i kojom će predsjedavati EU bit će uspostavljena kako bi se pronašlo trajno rješenje za pitanje registarskih tablica na osnovu standarda i prakse EU. Prvi sastanak Radne grupe održat će se 21. oktobra 2021. godine u Briselu. U roku od šest mjeseci od svog prvog sastanka, Radna grupa će predstaviti svoje nalaze o trajnom rješenju formata Dijaloga na visokom nivou".


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (4)