Korać: Vučić je proizveo krizu na Kosovu, to što izvodi je vrlo opasna igra

2
Radiosarajevo.ba
Korać: Vučić je proizveo krizu na Kosovu, to što izvodi je vrlo opasna igra
Foto: MC Beograd / Žarko Korać

Na sjeveru Kosova napetosti ne prestaju već drugu sedmicu. Srbi s tog područja prosvjeduju nezadovoljni odlukom kosovskih vlasti o zamjeni registarskih pločica na vozilima. Granični prijelazi Jarinje i Brnjak i dalje su blokirani, a na terenu su i specijalne jedinice kosovske policije ROSU.

Posljednjih deset godina svako ko vozilom ulazi u Srbiju s Kosova, mora skinuti kosovske registarske pločice i zamijeniti ih probnima koje koštaju pet eura. Prije devet dana Kosovo je počelo primjenjivati istu mjeru za vozače iz Srbije, što je zaoštrilo odnose dviju država.

"Iskustvo svega što se događalo na prostoru bivše Jugoslavije upozorava nas da trebamo biti jako oprezni", kazao je Žarko Korać, bivši potpredsjednik srbijanske vlade u mandatu Zorana Đinđića, u emisiji HTV-a Otvoreno koju je vodio Mislav Togonal, prenosi Jutarnji list.

"Nikada ne bih mogao reći da je to sve jedna politička igra koja će se završiti nekakvim kompromisom", rekao je Korać i doodao da se prije pet godina u Bruxellesu razgovaralo o registarskim tablicama.

Napominje kako je Vučić potpisao da će doći do sporazuma nakon pet godina.

"A pet godina je isteklo. Kosovski premijer Albin Kurti rekao je da je jedino rješenje da se vozilima iz Srbije počnu stavljati privremene tablice ili da vozila i jedne i druge države mogu slobodno prolaziti bez ikakvih graničnih formalnosti. Paradoks je da je ovu krizu proizveo sam Vučić. On je to vješto okrenuo i rekao da Kosovo nije provelo druge odredbe Briselskog sporazuma. To je točno, ali stvarno ne vidim nijedan razlog zašto se ovo ne bi moglo riješiti na najjednostavniji mogući način, a to je da vozilo s kosovskim tablicama prolazi kroz Srbiju.

Žarko Korać - undefined

Foto: MC Beograd: Žarko Korać

U nekom drugom univerzumu, gdje su racionalni ljudi, Srbija bi od toga imala koristi. Mnoga vozila s Kosova samo prolaze kroz Srbiju jer Kosovo ima mnogo radnika koji rade u zapadnoj Europi. Oni bi kupovali gorivo, plaćali cestarinu, neku ekonomsku malu korist Srbija bi sigurno imala. Centralni problem je Vučić, koji se na trećem prostoru pojavljuje kao zaštitnik ugroženih Srba. Naravno, ne ograđuje se od Milorada Dodika, nijednom riječju. U Crnoj Gori, preko Srpske pravoslavne crkve, otvorila se ogromna kriza. A sada se pojavljuje i Kosovo.

Interesira me kada će Vučić prestati proizvoditi krize, koje njega trebaju pokazati kao nekakvog lidera Srba, makar u ovim okolnim područjima. Ovo je dugoročno jedna vrlo opasna igra. Ona se tiče toga da njega žele ustoličiti, što on i sam isto želi, kao nekakvog lidera nekog imaginarnog 'srpskog sveta' koje je potpuno nejasno što bi zapravo predstavljalo. Jasno je da proizvodnjom kriza u susjedstvu ili podrškom tim krizama, on žele sebe promovirati kao velikog zaštitnika i lidera Srba. Pod drugim okolnostima, u drugom vremenu, moram reći da me donekle podsjeća na Slobodana Miloševića", rekao je Korać.

Odgovarajući na pitanje o tome kakvi su ruski interesi u svemu, Korać je kazao da je ruski ambasador bio na granici s Kosovom.

"To je evidentan skandal. Nije bio niti jedan drugi neki veleposlanik neke druge države ondje. To je uz izjave ruskog ministra vanjskih poslova jako velika potpora Vučiću. Oni govore neprekidno da je ovu krizu proizvelo Kosovo. Da nema kriza, teško da bi Rusija bila prisutna u regiji, a prije svega u Srbiji. Ako ga već sama nije proizvela, Rusija potiče sukob. Ponašanje Rusije u ovom slučaju je jasno i javno. Oni kažu: krizu je napravilo Kosovo, a sve jedinice se moraju povući", rekao je Korać i pita se zašto je onda Vučić prije pet godina potpisao u okviru jednog dijela Briselskog sporazuma to o tablicama, ako nije namjeravao ispuniti sporazum.

Smatra da s postojećom strankom na vlasti u Srbiji nema budućnosti.

"Imamo čovjeka koji se postupno otvoreno vraća na onu politiku koju je 10 godina zastupao. On je bio vrlo aktivni član Srpske radikalne stranke i generalni sekretar te stranke. Sve češće govori o ugroženosti srpskog naroda. Dakle, po njemu je srpski narod ugrožen u BiH, Crnoj Gori, na sjeveru Kosova", izjavio je Korać.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije