Avio giganti u problemima: Stotine letova otkazano zbog štrajka kabinsog osoblja

0
Radiosarajevo.ba
Avio giganti u problemima: Stotine letova otkazano zbog štrajka kabinsog osoblja
FOTO: Turistička zajednica KS / Avion Ryanaira u Sarajevu

EasyJet je saopćio da je otkazao 232 leta za i iz Portugala tokom sljedećih nekoliko dana zbog štrajka kabinskog osoblja.

Svako tko ide u Portugal od sutra (15. augusta) i subote mora prvo provjeriti svoj let, objavio je EasyJet. Avio kompanija ima letove za Portugal iz brojnih aerodroma diljem Europe.

EasyJetova odredišta u zemlji uključuju glavni grad Lisabon, Porto i Faro na južnoj obali Algarvea, prenosi Express.

Oštra poruka Erdogana: Suprostavit ćemo se Izraelu, nećemo im dozvoliti da zapale regiju

Oštra poruka Erdogana: Suprostavit ćemo se Izraelu, nećemo im dozvoliti da zapale regiju

"Ukupno 27 povratnih letova između Ujedinjenog Kraljevstva i Portugala otkazano je u periodu u kojem je najavljen štrajk radnika i radnica", rekao je glasnogovornik EasyJeta za Mirror.

Nacionalni sindikat letačkog osoblja civilnog zrakoplovstva Portugala (SNPVAC) pozvao je na trodnevni štrajk za sve letove kojima upravlja EasyJet, kao i za "druge usluge koje uključuju kabinsko osoblje. Počinje u 00:01 15. kolovoza i završava u 24:00 17. augusta".

Sindikat je apelovao na avioprijevoznika da ne otkaže letove, a umjesto toga pozvao na "zdrav razum kompanije, kako bi mogla popustiti pred poštenim zahtjevima svojih radnika".

Ryanair: 18 posto letova otkazano

Ryanair, u srijedu (14. augusta) ispričao se svojim putnicima zbog prekomjernih kašnjenja na svojoj stranici i kao razlog naveo "nedostatak avionskog osoblja koji utječe na sve europske zrakoplovne prijevoznike."

Usluge ATC-a (kontrole zračnog prometa), koje ovog ljeta nisu bile prekinute zbog štrajka ATC-a u Francuskoj, i dalje imaju slabije rezultate (uprkos tome što je količina letova 5 posto manja od razine iz 2019.) s ponovljenim "manjkom osoblja".

Danas je 18 posto letova Ryanairovog prvog vala (105 od 583 zrakoplova) bilo odgođeno zbog 'manjaka osoblja' ATC-a. Ova opetovana kašnjenja leta zbog lošeg upravljanja ATC-om su neprihvatljiva", napisao je Ryanair na svojim stranicama.

"Ispričavamo se našim putnicima zbog ovih opetovanih kašnjenja letova ATC-a koja su duboko razočaravajuća, ali izvan kontrole Ryanaira", dodali su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije