Imane Kheliff će tužiti Elona Muska i J.K. Rowling: 'Njihovi komentari su nasilje putem interneta'

2
Radiosarajevo.ba
Imane Kheliff će tužiti Elona Muska i J.K. Rowling: 'Njihovi komentari su nasilje putem interneta'
Foto: EPA - EFE / Imane Khelif s medaljom

Bokserka Imane Khelif podnijela je tužbu zbog navodnog cyberbullyinga tokom Olimpijskih igara u Parizu 2024, u kojoj su, navodno, spomenuti autorica JK Rowling i vlasnik X-a Elon Musk.

Njen advokat Nabil Boudi rekao je za Variety u utorak da će Musk i Rowling biti imenovani u tužbi, nakon komentara koje su objavili na društvenim mrežama. Učešće Khelifove bilo je široko raspravljano online, nakon što je italijanska bokserka Angela Carini napustila svoj olimpijski meč protiv nje nakon 46 sekundi.

Javni tužilac iz Pariza rekao je agenciji AFP u srijedu da su pokrenuli istragu o cyberbullyingu, nakon žalbe Khelifove. Međutim, istaknuti francuski pravni bloger napisao je na X-u da je malo vjerovatno da će gospodin Musk ili gospođa Rowling biti gonjeni, budući da francuski krivični zakon ne primjenjuje na djela počinjena izvan Francuske protiv stranih državljana.

Zemljotres u Hrvatskoj

Zemljotres u Hrvatskoj

Međutim, tužioci bi mogli podići optužnice protiv onih koji su slali poruke na francuskom tlu.

Khelifova, zajedno sa Tajvankom Lin Yu-ting, bila je dopuštena za takmičenje u ženskom boksu u Parizu, iako je bila diskvalifikovana sa prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva za žene zbog neispunjavanja kriterija podobnosti. No, IOC je imao drugačiji stav i čvrsto branio ove dvije bokserke.

"To je pitanje pravde: ženama treba omogućiti da učestvuju u ženskim takmičenjima. A obje su žene," rekao je predsjednik IOC-a Thomas Bach.

CEO X-a gospodin Musk i autorica Harry Potter serijala gospođa Rowling oboje su objavili komentare o bokserki, pri čemu je gospođa Rowling rekla da je Khelif "uživala u patnjama žene koju je upravo udarila u glavu" nakon borbe s Carini. Gospodin Musk podijelio je objavu plivača Riley Gainesa u kojoj je pisalo "muškarci ne pripadaju ženskim sportovima".

BBC News je kontaktirao predstavnike Muska i Rowling za komentar. Nakon pobjede, Khelifova je izjavila da su "napadi" na njenu polnu pogodnost dali njenoj pobjedi protiv kineske svjetske prvakinje Yang Liu "poseban ukus" nakon što je osvojila zlatnu medalju u ženskom boksu na Olimpijadi, godinu dana nakon što je bila diskvalifikovana sa Svjetskog prvenstva.

"Potpuno sam kvalifikovana za učešće u ovom takmičenju," rekla je 25-godišnja Khelif. "Ja sam žena kao i svaka druga žena. Rođena sam kao žena. Živjela sam kao žena. Takmičila sam se kao žena - o tome nema sumnje."

Dan nakon što je napustila vlastiti meč s Khelif, Carini je rekla da "želi da se izvini" svojoj protivnici zbog načina na koji je postupila nakon meča, kada je odbila da pruži ruku Khelif.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije