Austrijska policija: Ove godine nije prijavljen nijedan skup u Bleiburgu

1
Hina
Austrijska policija: Ove godine nije prijavljen nijedan skup u Bleiburgu
Foto: EPA-EFE / Lojbaško polje, maj 2018.

Ove godine nije prijavljeno niti jedno okupljanje na Lojbaškom polju (Loibacher Feld) pored Bleiburga, javila je policija u Koruškoj u četvrtak.

"Za vikend nije prijavljeno okupljanje, ni od Blajburškog počasnog voda koji je do sada organizirao ovaj skup", rekao je glasnogovornik policije u Koruškoj Reiner Dionisio za Austrijsku novinsku agenciju APA.

On je najavio da će policija, unatoč tomu, u subotu biti "prisutna na mjestu".

Predstavnik policije je ukazao i na to da svi oni koji bi iz Hrvatske i BiH došli na eventualni skup, kako je to bio slučaj prošlih godina, ionako trebali otići u karantenu na adresu koju su naveli prilikom ulaska u Austriju.

Dionisio je naveo kako je istodobno prijavljen prosvjed protivnika godišnjeg okupljanja u središtu Bleiburga.

Proteklih godina u austrijskoj javnosti se razvila svijest o godišnjim okupljanjima na Lojbaškom polju te je promijenjen i zakon o obilježjima zabranjenih organizacija u koje su, nakon posljednje promjene 2019, uvrštena i obilježja tzv. Nezavisne države Hrvatske.

Godine 2019. su se razvile kontroverze oko toga treba li zabraniti okupljanja koje se događa na privatnom posjedu. Iste godine i Katolička crkva u Koruškoj je uskratila dozvolu odvijanja mise na Lojbaškom polju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije