Australija odobrila cjepivo AstraZenece: Poznato kada se očekuje prva isporuka

0
Radiosarajevo.ba
 Australija odobrila cjepivo AstraZenece: Poznato kada se očekuje prva isporuka
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Australski medicinski regulatori izdali su u utorak privremeno odobrenje cjepivu AstraZenece za COVID-19, dajući dodatni poticaj realizaciji nacionalnog programa cijepljenja u toj zemlji, čiji je početak planiran za sljedeće sedmice.

Takva odluka regulatora dolazi upravo u vrijeme kada se najgušće naseljena australska država Victoria približava očekivanom ukidanju petodnevnog iznenadnog lockdowna, uvedenog nakon pojave novih slučajeva zaraze koronavirusom u petak.

Savezna vlada saopćila je da je naručila dovoljno cjepiva AstraZenece za pokrivanje potreba 25-milionskog stanovništva te zemlje, a većim će dijelom biti proizvedeno u Australiji, javlja Hina.

Naručeno je i dovoljno doza cjepiva koje su zajedno razvili Pfizer Inc i BioNTech a proizvodi se izvan Australije, za oko petinu populacije.

“Australija sada ima dostupna dva sigurna i učinkovita cjepiva za COVID-19”, izjavio je premijer Scott Morrison na televizijskoj konferenciji za medije.

Prva isporuka cjepiva Pfizera-BioNTecha, koje ima 95-postotnu stopu učinkovitosti i već je odobreno, stigla je u ponedjeljak u Australiju i vlada planira 22. februara početi s planom procjepljivanja stanovništva.

U martu se očekuje prva isporuka cjepiva AstraZenece, nakon čega će najveći dio cjepiva za potrebe Australije biti proizveden u toj zemlji, što bi ju trebalo zaštititi od neočekivanog rasta potražnje drugdje.

Dok su druge zemlje, među kojima SAD i Velika Britanija, bile brže u odobravanju cjepiva pozivajući se na izvanredno stanje, Australija je odlučila pričekati cjelovitije rezultate testiranja kako bi izdala privremeno odobrenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije