Arktička zima zahvatila sjeveroistok SAD-a, temperatura i do -79 stepeni Celzijevih

2
Radiosarajevo.ba
Arktička zima zahvatila sjeveroistok SAD-a, temperatura i do -79 stepeni Celzijevih
Foto: EPA - EFE / Nevrijeme u Bostonu

Snažna arktička zima zahvatila je sjeveroistok SAD-a u petak, gurnuvši temperature na opasno niske razine u cijeloj regiji, uključujući Mount Washington u New Hampshireu, gdje je hladnoća vjetra pala na -79 Celzija, kažu prognostičari.

Upozorenja o opasnosti od vjetra objavljena su za veći dio države New York i svih šest saveznih država Nove Engleske - Massachusetts, Connecticut, Rhode Island, New Hampshire, Vermont i Maine - regiju u kojoj živi oko 16 miliona ljudi, javlja Reuters. 

Nacionalna meteorološka služba (NWS) rekla je da će duboko smrzavanje biti relativno kratkotrajno, ali će kombinacija umrtvljujuće hladnoće i oštrih vjetrova koji zahvaćaju sjeveroistok stvoriti uvjete opasne po život.

Denis Bećirović: Ne postoji nijedan razlog da bilo koja zemlja ne podrži rezoluciju o genocidu

Denis Bećirović: Ne postoji nijedan razlog da bilo koja zemlja ne podrži rezoluciju o genocidu

Ekstremni vremenski uslovi i olujno nevrijeme širom SAD: Odgođeno 9.000 letova

Ekstremni vremenski uslovi i olujno nevrijeme širom SAD: Odgođeno 9.000 letova

Škole u Bostonu i Worcesteru, Massachusetts, dva najveća grada u Novoj Engleskoj, bile su među zatvorenima u petak zbog zabrinutosti oko opasnosti od hipotermije i ozeblina za djecu koja idu pješice u školu ili čekaju autobus.

Gradonačelnica Bostona Michelle Wu proglasila je izvanredno stanje do nedjelje i otvorila centre za zagrijavanje kako bi pomogla više od 650.000 stanovnika grada da se nose s onim što je NWS upozorio da će biti hladna fronta koja se pojavljuje "jednom u generaciji".

Velika hladnoća prisilila je na rijetko zatvaranje plutajućeg muzeja koji predstavlja svakodnevnu rekonstrukciju Bostonske čajanke iz 1773., kada je grupa kolonista prerušena u Indijance bacala sanduke čaja koje je kralj oporezovao u bostonsku luku u znak protesta.

"Prehladno je za to, zatvoreni smo", rekao je u petak recepcionar u muzeju.

Rano u petak, arktički val koji teče u Sjedinjene Države iz istočne Kanade bio je usredotočen na američke ravnice, rekao je prognostičar meteorološke službe Bob Oravec. Kabetogama, Minnesota, u blizini granice s Ontarijem, bila je najhladnije mjesto u Americi u 13 sati, s temperaturom od minus-39,5 C.

Uslovi ispod nule, vjetroviti uvjeti širili su se prema istoku tokom dana, šaljući faktore hladnoće vjetra - koji mjere kombinirani učinak vjetra i hladnoće na tijelo - padajući na -40 stupnjeva u većem dijelu Mainea, rekao je meteorolog NWS Brian Hurley.

U Bostonu je u petak navečer bilo -13 C, dok je u Worcesteru,Massachusetts, 64 km zapadno, živa dosegnula -16 C, a očekivalo se da će temperature pasti još niže, rekao je Hurley.

U subotu se u oba grada očekivala rekordna hladnoća. Prognoze su pokazale najnižu temperaturu u Bostonu, premašivši rekord iz 1886., za taj datum. Worcester je u subotu krenuo prema najnižoj razini od -11, čime bi oborio prethodni rekord iz 1934. godine od -4 za taj datum.

Unatoč ekstremnoj hladnoći, Nhon Ma, rođena Belgijanka, bila je vani u petak sa svojim Zinnekenovim kamionom s hranom u blizini Sveučilišta u Bostonu prodajući belgijske vafle od domaćeg tijesta i grijući se s tri ili četiri kalupa za vafle koji su radili odjednom.

"Oni stvaraju toplinu, ali naravno da je hladno, bit će hladno, ali mi smo ovdje", rekla je Ma.

U hladnom Biddefordu, Maine, oko 150 km sjeverno od Bostona, Katie Pinard, vlasnica kafića i knjižare, rekla je da je posao bio živ jer su kupci dolazili s hladnoće, a neki su se odlučili raditi iz njezine trgovine.

"Da, Maineri su prilično izdržljivi, ali razgovaraj sa mnom sutra pa ćemo vidjeti imamo li posla ili ne", rekla je, gledajući unaprijed u subotu ujutro, kada se očekuje da će temperature pasti na -28 C . "Mislim da su ljudi vani i rade ono što trebaju prije nego što nastupi prava hladnoća."

Dok se sjeveroistok smirivao, Teksas i dijelovi juga počeli su se zagrijavati nakon smrtonosne zimske ledene oluje koja je donijela dane ledene kiše, susnježice i leda, uzrokujući velike nestanke struje i opasno zaleđene ceste.

No, vrijeme se zagrijavalo, a očekuje se da će temperature u Austinu, Texas, u petak doseći 11 C i 22 C do ponedjeljka, kažu prognoze.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije