Arktička hladnoća: U Europu stiže ledena oluja "Caroline"

Radiosarajevo.ba
Arktička hladnoća: U Europu stiže ledena oluja "Caroline"
U Veliku Britaniju stiže "Caroline", ledena oluja s Arktika, koja sa sobom donosi jak vjetar, snijeg i mraz, a svi su izgledi da će se proširiti dalje po Europi.

Ostrvsko kraljevstvo suočava se s drugom velikom olujom.

Vjetar koji duva brzinom od oko 140 kilometara na sat donio je deset dana dug mraz i snijeg, a temperature se spuštaju do minus 12 stepeni celzija.

Očekuje se da će se ova oluja pomjeriti dalje na istok i da će ući u Francusku, a za nedjelju se već izdaju upozorenja.

Kako prenosi Daily Mail, meteorolozi nisu sigurni kuda će se oluja uputiti, ali većina misli da će nastaviti dalje na jug i istok, ka Europi. Dramatične fotografije iz cijele Britanije već pristižu. Vozila zaglavljena u snijegu ili proklizala pored puta, a meteorolozi najavljuju da su sve prilike da se snijeg pojača tokom dana.

U Škotskoj je već napadalo oko osam centimatara snijega. Iako će temperature u zavjetrini biti između dva i tri stepena iznad nule, jak vetar će doprinijeti da subjektivni osjećaj bude da je daleko hladnije.

"Bit će jako hladno, s maksimalnim temperaturama od dva do tri stepena, ali će zbog vjetra osjećaj biti kao da je temperatura ispod nule", rekli su britanski meteorolozi, prenosi Daily Mail.

U više područja Velike Britanije izdati su žuti meteoalarmi. Oko 30 djece je ostalo zarobljeno kada su talasi udarili u školski autobus, dok je jedna osoba stradala kada je na nju palo drvo. U mnogim krajevima izdati su savjeti da se ne kreće na put ukoliko se ne mora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije