Zabilježen veliki broj saobraćajnih nesreća, BiH i dalje u kolapsu zbog snijega

Radiosarajevo.ba
Zabilježen veliki broj saobraćajnih nesreća, BiH i dalje u kolapsu zbog snijega
Snijeg koji s dolaskom popodneva i večeri sve intenzivnije pada u većem dijelu Bosne i Hercegovine prouzrokovao je brojne probleme, a posebno je zabrinjavajući povećan broj saobraćajnih nesreća na cestama širom države.

Prema ranijim najavama, tokom cijelog vikenda upaljen je crveni meteoalarm Federalnog hidrometeorološkog zavoda za područje cijeme BiH, te se dežurne službe pripremaju za nalet nove oluje, tokom koje su najavljeni vjetrovi orkanske jačine, sa brzinama i do 110 kilometara na sat.

Gorska služba spašavanja Sarajevo apelirala je na sve građane da se u navedenim danima suzdrže od odlazaka u planine ili bilo kakvih oblika aktivnosti u prirodi, kao i nepotrebnih izlazaka iz zatvorenih prostora i kretanja u urbanim sredinama.

Iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) navode da su zbog intenzivnih padavina u većem dijelu BiH proglašeni zimski uslovi za vožnju. Na dionicama preko planinskih prevoja, za teretna vozila obavezno je korištenje lanaca, a sva vozila koja ne posjeduju adekvatnu zimsku opremu isključuju se iz saobraćaja.

Savjetuju oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uslovima i stanju na putevima te apeluju na vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

Posebno je zabrinjavajuće stanje na području Zeničko-dobojskog kantona, gdje je zabilježen veliki broj saobraćajnih nesreća usljed neprilagođene brzine, a iz Operativnog centra Ministarstva za unutrašnje poslove ZDK-a ističu kako je najopasnije u blizini Olova.

Na području Federacije BiH za sada nema nikakvih značajnijih problema u vodotocima, rekao je Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

"Snijeg koji je najavljen i očekivan nije donio značajne probleme koji bi morali da alarmiraju neke službe spašavanja. Kolege koje rade na održavanju već uveliko sklanjaju snijeg sa ceste. Najava je bila 30-tak centimetara snijega. Počeo je jakim intenzitetom, međutim, to je već sada smanjeno", pojasnio je Solak.

Međutim, svakako se treba pridržavati nekih stvari, ukoliko se ide na put.

"Bitno je naglasiti da je početkom sedmice, ponedjeljak ili utorak, najavljen jak vjetar. Svakako će doći do otapanja snijega. Ne bi trebao napraviti značajnije probleme, konkretno u vodnim tokovima. Svakako ćemo biti spremni", kazao je Solak.

Izjavio je da je najavljeno povećanje u slivu rijeke Neretve. Solak je napomenuo da oni koji imaju neke građevinske radove i opremu koju bi vjetar mogao dignuti ili oboriti da vode računa da se ne napravi šteta.

Zbog obilnih snježnih padavina otkazana je i jedna utakmica 18. kola Premijer lige BiH. Naime, teren u Doboj-Kakanju je bio potpuno prekriven snijegom, pa su službena lica odlučila susret Mladosti i Krupe prolongirati za nedjelju sa početkom u 13 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije