U Sarajevu zabranjeno koristiti teška ulja i ugalj, kazne do 5.000 KM

S. H.
U Sarajevu zabranjeno koristiti teška ulja i ugalj, kazne do 5.000 KM
Foto: Arhiv / Ilustracija
Glavni grad Bosne i Hercegovine svake godine se suočava sa problemom zagađenog zraka.

Pored nebrige vlasti za rješavanje ovog velikog problema u Sarajevu, i sami građani se oglušuju na zakonske odredbe čime doprinose zagađenju zraka.

Kantonalni inspektori, nadležni za kontrolu provođenja Odluke o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka KS-a, početkom septembra 2017. godine intenzivirali su inspekcijske kontrole s ciljem zaštite i poboljšanja kvaliteta zraka u glavnom gradu BiH.

Kako su za Radiosarajevo.ba naveli iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, shodno odredbama navedene odluke inspekcijske nadzore provode kantonalni inspektori zaštite okoliša, komunalni, urbanističko-građevinski, tržišno-turistički i saobraćajni inspektori, svako iz svoje nadležnosti.

Na osnovu navedene odluke zabranjeno je kao gorivo koristiti teška ulja kod kojih sadržaj sumpora prelazi 1,00 % mase, a zabrana se odnosi i na prodaju i upotrebu uglja koji ima ukupni sadržaj gorivog sumpora iznad 1%, te  toplotnu moć nižu od 12.000 kJ/kg.

Potencijalnim zagađivačima zraka se savjetuje da ne koriste zabranjene energente.

Odlukom o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka u KS-u predviđene su novčane sankcije koje iznose od 1.000 do 5.000 KM za pravna lica i od 100 do 500 KM za odgovorna, odnosno fizička lica.

Iz KUIP-a su za naš portal naveli da su subjekti za koje je izdata okolinska dozvola dužni provoditi mjere propisane istom, te da jednom godišnje vrše monitoring emisije polutanata u zrak.

Monitoring emisija u zrak se provode putem ovlaštenih laboratorija, a izvještaj o izvršenim mjerenjima svi vlasnici postrojenja dužni su dostaviti Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a, koje vodi registar emisija i u slučajevima prekoračenja zahtjeva dodatni inspekcijski nadzor.

 "Ukoliko usljed povećanih koncentracija zagađujućih materija u zrak dođe do proglašenja epizoda zagađenosti potrebno je preduzeti sve mjere koje donosi Operativni štab Vlade Kantona Sarajevo. Kontrolu tih mjera vrše nadležne inspekcije", naveli su nam iz KUIP-a KS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije