Tais: Sarajevo može riješiti problem zagađenja zraka po uzoru na London

J. Ć.
Tais: Sarajevo može riješiti problem zagađenja zraka po uzoru na London
Arhiv / Novembar, decembar i januar u Sarajevu donose opasnu pojavu - smog
Stručnjak za upravljanje kvalitetom zraka i klimatske promjene Martin Tais pojašnjava koje mjere je potrebno provoditi s ciljem prevencije alarmantno pogoršanih uslova u Sarajevu, ali i brojnim drugim gradovima širom BiH.

"Kumuliranje zagađujućih materija u atmosferi grada dolazi kada se formira jezero hladnog zraka u sarajevskoj kotlini, i ako to duže potraje iz kotline ne izlazi nikakvo zagađenje. Granica inverznog sloja, koja se u najvećem broju slučajeva podiže do visine 300 metara iznad baze kotline, do 850 metara nadmorske visine, predstavlja barijeru i granicu iznad koje se ne transportuju zagađujuće materije", kazao je za Radiosarajevo.ba 

Tako da, sve što se zagađuje ako je stabilna situacija, nema vjetrova, kiše niti snijega onda se kumuliraju svaki dan sve više i zrak je zagađeniji svakog dana, tvrdi Tais.

Sva rješenja poboljšanja ustvari se svode na smanjenje emisije zagađujućih materija u zrak.

"Jedino rješenje je smanjiti vožnju automobila i zabraniti  loženja uglja u gradu Sarajevu".

Ovaj stručnjak navodi i da su veliki problem objekti bez fasada, što znači da nisu adekvatno utopljeni. 

"Objekte utopljavate i izolirate tako da zimi toplota ne izlazi a ljeti da sunce ne prodire previše kako se ne bi koristili uređaji za hlađenje. Utopljavanjem zgrada i povećanjem energetske efikasnosti u industrijskim pogonima može se smanjti potrošnja energije i preko 40 posto, a samim tim se smanjuje i emisija štetnih materija u zrak, te bitno poboljšava kvalitet zraka", navodi Tais.

Poznato je da biljke povećavaju količinu kiseonika u zraku, istovremeno smanjujući sadržaj ugljen-dioksida u njemu. Tais smatra da se sadnjom drvoreda ne bi smanjila aerozagađenost zraka.

"Drvored je dobar za cirkulaciju i proizvodnju kiseonika, ali previše je izgrađeno zgrada u dolini. Mi smo grad koji je sagrađen iznad 500 metara nadmorske visine, dakle mi smo grad na planini te nas okružuju planine, tako da imamo vrlo intenzivnu i jaku temperaturnu inverziju koja nama ograničava izmjene zagađujućih masa", kazao je te dodao kako je u našem gradu najveći problem prašina i zbog toga smo prvi na listi po zagađenosti od ostalih gradova. 

"U Tuzli imamo prašinu i sumpordioksid, u  Zenici i sumpordioksid koji ide do 1.000 te je u svim gradovima je alarmantno. Najbitnije je da se donesu dugoročna rješenja smanjenja emisije štetnih čestica", zaključuje Tais kazavši kako postoji mogućnost da se čak i ponovi prošlogodišnja situacija.

Podsjetimo i to da je Martin Tais pojasnio u prošlogodišnjem intervjuu za Radiosarajevo.ba kako je London riješio problem aerozagađenosti.

"Velika Britanija je, npr, problem Londona riješila tako što je zabranila loženje uglja i spustila nivo rijeke Temze za 2 metra, da hladni zrak otiče. Mi ne možemo primijeniti to drugo rješenje, jer smo na 500 metara visine, tehnički bismo možda mogli izbušiti tunel na zadnjoj tački, kod Ivan planine, ali to nije rentabilno. Jedino rješenje je smanjenje emisije", kazao je tada. 

 

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije