Pluća Sarajeva: Počelo postavljanje prve "zelene fasade"

Radiosarajevo.ba
Pluća Sarajeva: Počelo postavljanje prve "zelene fasade"
Udruženje za razvoj i mikroprojekte "Opus" u saradnji sa arhitektonskim studijom "Atelier 01 Concept Store" su krajem prošle sedmice započeli sa realizacijom projekta postavljanja "zelene fasade" na jedan od stambenih objekata u užem centru grada.

Riječ je o uglu ulica Maršala Tita i Alije Isakovića. Ovaj pilot projekat pod nazivom "Pluća grada", zajedničkim sredstvima finansiraju Općina Centar i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) iz Bosne i Hercegovine. Općina je za ovaj projekat iz svog ovogodišnjeg budžeta izdvojila iznos od 70.000 KM.

Očekuje se da će sav posao biti završen do kraja ove sedmice.

zelena_fasada1.jpg - undefined

Ovo je prvi projekat postavljanja eko fasade, odnosno "zelenog zida" sa kasetnom konstrukcijom, u BiH. Vučko kao maskota XIV Zimskih olimpijskih igara održanih u Sarajevu i simbol ovog grada će biti postavljen na sredini fasade. Kako je planirano, bit će postavljeno bilje koje ne privlači insekte, koje iz zraka uzima karbon dioksid i ispušta kiseonik. Prema proračunima u ovoj ulici će biti pročišćeno oko 80 posto zagađenog zraka, zahvaljujući biljkama iz "zelene fasade".

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je ranije najavio, ukoliko ovaj projekat bude pozitivno ocijenjen od građana, da će Općina Centar u saradnji sa UNDP nastaviti realizaciju projekata koji imaju za cilj povećanje broja zelenih površina u Centru, saopćeno je iz Općine Centar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije