Arhitekti u panici: Katedrali Notre Dame prijeti nova katastrofa

Radiosarajevo.ba
Arhitekti u panici: Katedrali Notre Dame prijeti nova katastrofa
Foto: Twitter / Posljedice katastrofalnog požara u Notre Dameu

Arhitekti koji već rade na obnavljanju pariške katedrale Notre-Dame crkvu užurbano prekrivaju kako joj kiša ne bi nanijela dodatnu štetu, piše BBC.

Glavni grad Francuske u utorak navečer trebala bi "oprati" kiša, a moguće je da će ga zadesiti i grmljavinsko nevrijeme. 

Naime, svod katedrale, koji se djelomično urušio tokom požara koji je Notre-Dame zahvatio prošlog ponedjeljka, već je sada natopljen vodom. Osim toga, na svodu su i tri velike rupe. Jedna od njih nastala je kada se urušio zvonik.

Riječ stručnjaka iz BiH: Kako će se obnavljati Notre Dame

Arhitekti se boje da bi obilna kiša mogla uzrokovati dodatno urušavanje crkve. 

"Hitno postavljanje pomoćne cerade jedan je od najvećih prioriteta", rekao je za francusku BFM TV Philippe Villeneuve, glavni arhitekt koji radi na obnovi.

Za Notre-Dame skupljena milijarda eura, a djeca gladuju. Je li to licemjerno?

"Grede su tamo, cerada stiže. Spremni su i penjači i građevinski radnici." 

Već se sada planira razapinjanje posebnog funkcionalnog "kišobrana" na krovu crkve kako bi rekonstrukcija tekla bez većih problema. No, taj kišobran još nije spreman, a prijetnja padavina preozbiljna je da bi se čekalo njegovo razapinjanje. Osim u utorak, kiša bi u Parizu trebala pasti i u četvrtak.

Postojala je bojazan da bi požar koji je u katedrali buknuo 15. aprila mogao uništititi osam stoljeća staru crkvu. Vatrogasci su požar uspjeli ugasiti, a veći dio interijera crkve ostao je neoštećen. Radovi na stabilizaciji konstrukcije katedrale traju otkad je požar ugašen.

Slavna katedralina rozeta začuđujeće je preživjela požar i već je zaštićena drvenim potpornjima i zaštitnim materijalima.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron zavjetovao se da će se simbol Pariza obnoviti za pet godina, po mogućnosti prije Olimpijskih igara u Parizu koje bi se u tom gradu trebale održati 2024. godine. Troškovi obnove vjerovatno će biti ogromni, međutim poznati i imućni Francuzi već su se obvezali da će dati stotine milijuna eura za potrebe obnove. Francuski premijer Édouard Philippe predložio je da se za potrebe ponovne izgradnje tornja organizira međunarodno takmičenje.

Dok se čeka sanacija štete i izgradnja uništenih dijelova katedrale, u blizini će se izgraditi privremena drvena katedrala kako bi se moglo nastaviti s crkvenim poslovima. Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo već je podržala taj plan, prenosi Jutarnji.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije