Riječ stručnjaka iz BiH: Kako će se obnavljati Notre Dame

S. H.
Riječ stručnjaka iz BiH: Kako će se obnavljati Notre Dame
Foto: Anadolija / Dan poslije požara u katedrali Notre Dame u Parizu

Jedan od simbola Francuske i njenog glavnog grada Pariza, srednjovjekovna gotička katedrala Notre Dame stara 850 godina, ozbiljno je oštećena u katastrofalnom požaru koji je izbio u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima.

Zašto je važna Notre Dame Parizu i Francuskoj

Šta se nalazilo u katedrali Notre Dame po izbijanju požara?

Vatrena stihija u potpunosti je uništila krov i 93 metra visoki toranj na katedrali. Više od 500 vatrogasaca učestvovalo je u gašenju požara i uz velike napore su uspjeli spasiti sjeverni toranj sa zvonom i glavni objekat katedrale.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je požar u katedrali nazvao velikom tragedijom, te je odmah obećao da će katedrala biti obnovljena.

Gotovo milijardu dolara prikupljeno je od  vjernika i moćnih poslovnih magnata širom svijeta za obnovu katedrale Notre Dame u Parizu.

Glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Stephane Dujarric je na dnevnom brifingu podsjetio da se katedrala Notre Dame nalazi na popisu svjetske baštine UNESCO-a, te je naglasio da će ova organizacija pružiti pomoć francuskim vlastima u obnovi čuvene katedrale.

Novac za obnovu katedrale je najmanji problem, problem će biti kako je obnoviti i kako pronaći isti materijal, pojasnio je za Radiosarajevo.ba profesor i koordinator Studija za restauraciju i konzervaciju pri Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu Ćazim Hadžimejlić.

S obzirom da je konstrukcija krova potpuno uništena, morat će ga iznova graditi, rekao je Hadžimejlić. 

Posljedice katastrofalnog požara u Notre Dameu - undefined

Posljedice katastrofalnog požara u Notre Dameu

"Kako bi uradili krov, sa obnovom će morati krenuti odmah. Moraju prvo pronaći drvo, isjeći ga i osušiti. Ali i dok samo dođu do krova trebat će im najmanje pet-šest godina", rekao je Hadžimejlić.

U Francuskoj ne postoje dovoljno velika stabla da bi se zamijenio drveni krov katedrale, rekao je za CNN Bertrand de Feydeau, drugi čovjek Fondation du Patrimoine, francuskog udruženja za očuvanje kulturne i povijesne baštine.

"Krov je bio star 800 godina. Ne postoje više tolika stabla u Francuskoj", rekao je.

"Moguće je pronaći takva stabla ili iskoristiti drvo sa neke druge zgrade koja je manje bitna. Ne znam koliko je to izvodljivo", prokomentirao je profesor.

Iako se u javnosti govorilo o takvim poteškoćama, ipak su građevinski timovi postavili veliki kran i isporučili drvene ploče u blizini katedrale u srijedu ujutro.

Na mnogim mjestima Francuzi će morati raditi potpunu rekonstrukciju katedrale, kao što smo mi morali Aladže, Ferhadije i drugih objekata, rekao je za Radiosarajevo.ba profesor Hadžimejlić.

"I kamen kad dođe u dodir s vatrom puca, pa će morati naći isti kamen koji je korišten za izgradnju katedrale, utvrditi odakle je donesen i ima li ga dovoljno za obnovu", pojasnio je.

Također, katedralu će biti važno obnavljati koristeći tehnike koje su se koristile u tom dobu, ali se ne može uraditi ista kakva je bila, što svakako zavisi od toga da li imaju takve stručnjake, pojasnio je za Radiosarajevo.ba Hadžimejlić.

Unutrašnjost Notre Dama prije požara - undefined

Unutrašnjost Notre Dama prije požara

Izgradnja katedrale tada je trajala skoro 200 godina. 

Glavni arhitekta Kelnske katedrale kazao je da bi popravka štete, koju je Notre Dame u Parizu pretrpio u požaru u ponedjeljak, mogla potrajati decenijama.

Peter Fuessenich, koji nadgleda sve građevinske radove na gotičkoj katedrali u njemačkom gradu, izjavio je u utorak za francuske medije da će “sigurno trebati godine, možda čak i decenije, dok se sanira i posljednja šteta prouzrokovana u strašnom požaru“.

Kelnska katedrala je bila ozbiljno oštećena u Drugom svjetskom ratu, a radovi na popravci traju duže od 70 godina.

Popravka katedrale Notre Dame mogla bi trajati decenijama

No Francuzi ne misle da radovi mogu trajati toliko dugo, te je već predsjednik Francuske Emmanuel Macron obećao da će Notre Dame biti obnovljena u roku od pet godina i da će biti "još ljepša", prenosi Srna.

On je iz Jelisejske palate poručio da je moguće obnoviti katedralu u tom periodu.

"Izgradit ćemo katedralu koja će biti još ljepša i želim da to bude završeno u roku od pet godina. Mi to možemo", rekao je Macron.

Macronova izjava nagovještava da on želi da obnova Notre Damea bude završena do 2024. godine, kada će se u Parizu održati Ljetne olimpijske igre.
Notre Dame u Parizu prije požara - undefined

Notre Dame u Parizu prije požara

I profesor Hadžimejlić smatra da će im trebati otprilike toliko vremena za njenu obnovu.

"Rad će potrajati sigurno jer ima dosta detalja koji zahtijevaju dugotrajan rad poput zidnog slikarstva, a dosta detalja ima i na njenom vanjskom izgledu koji se moraju uraditi", rekao je Hadžimejlić.

"Moraju ispuniti dosta uslova za njenu obnovu. Mogu je napraviti i potpuno novu, ali nikada više neće biti ista, jer će na njoj uvijek ostati trag rekonstrukcije i restauracije. Kod njih to neće biti problem kao kod nas, jer kod nas ljudi nisu imali sluha za neke stvari, ali Francuzima se to neće desiti", rekao je za Radiosarajevo.ba ugledni profesor Ćazim Hadžimejlić.

Podsjećamo, Notre Notre-Dame je najpoznatija pariska crkva i jedan od glavnih spomenika rane gotike u Francuskoj. Sagrađena na otoku Île de la Cité na Seini i posvećena Blaženoj Djevici Mariji.

Notre-Dame je duga je 128 metara, široka 48 metara, a tornjevi su joj visoki 69 metara.

Katedralu godišnje posjeti oko 14 miliona turista i hodočasnika, što je čini najposjećenijom građevinom u cijeloj Europi.

Vatrogasne ekipe su nakon osam i pol sati borbe uspjele ugasiti požar u srednjovjekovnoj katedrali. Požar je izbio u ponedjeljak u 18.50 sati po lokalnom vremenu.

Više od 500 vatrogasaca učestvovalo je u gađenju požara i uz velike napore su uspjeli spasiti sjeverni toranj sa zvonom i glavni objekat katedrale.

Zvona na svim katedralama u Francuskoj oglasit će se danas u 18:50 sati, tačno 48 sati nakon što je počeo požar.

U požaru su lakše povrijeđena dvojica policajaca i jedan vatrogasac.

Uzrok požara još nije poznat, a smatra se da se ne radi o namjernom nanošenju štete.

Katedrala može biti ponovo izgrađena u identičnom izgledu zahvaljujući trodimenzionalnoj kopiji tog simbola Pariza koja je načinjena 2010. godine.

Američki list “The Antlantic“ piše kako postoji digitalna 3D kopija na osnovu koje crkva sa UNESCO-ve liste svjetske baštine može biti ponovo izgrađena. 

Kopiju je prije devet godina napravio stručnjak za historiju umjetnosti Andrew Tallon, koji je tako prikupio i očuvao više od milijardu parametara na osnovu kojih Notre Dame može ponovo podignuta. 

Tallon savremenim laserskim skeniranjem pravi trodimenzionalne modele srednjovjekovnih objekata, a to je sa 50 različitih uglova i do najsitnijih detalja učinio i sa katedralom Notre Dame. 

Iako nije ni pretpostavljao da bi to mogao biti vitalni projekt za obnovu pariške ljepotice, Tallon je, uporedo s 3D kopijom, napravio i visokorezolucijske panorame Notre Dame. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije