Nauka / Argentina: Počela ispitivanja lijeka za COVID iz - konjskog seruma

30. 07. 2020. u 07:48:00 Hina

Shares: 5

Argentina je počela klinička ispitivanja za liječenje infekcije COVID-19 koristeći hiperimuni serum razvijen pomoću konjskih protutijela, saopćio je u srijedu laboratorij ovlašten za ispitivanja novoga lijeka.

Serum proizvodi biotehnološka kompanija Inmunova, a dobiva se ubrizgavanjem proteina SARS-Cov-2 od kojih konji stvaraju veliku količinu neutralizirajućih protutijela. Njihova se krvna plazma zatim pročisti i obrađuje.

Nakon pozitivnih rezultata u laboratorijskim testovima, kliničko ispitivanje učinkovitosti seruma provest će se na 242 osobe kojima je dijagnosticiran umjeren do teški oblik bolesti, objavio je laboratorij.

"Ako u prvim danima možemo smanjiti množenje virusa, ne samo da bismo smanjili njegovu snagu, već mislimo da će ova sposobnost neutralizacije omogućiti pacijentima da razviju vlastiti imunološki odgovor," rekao je Fernando Goldbaum, naučni direktor biotehnološke tvrtke Inmunova koja provodi ispitivanja.

U obraćanju putem videa Goldbaum je rekao kako su ispitivanja počela u ponedjeljak, a prvi rezultati se očekuju između oktobra i novembra.

Argentina je dosad imala 175.000 potvrđenih slučajeva koronavirusa s oko 3200 smrtnih slučajeva.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA