Da li je BiH uključena u proceduru javnih nabavki lijekova Evropske unije

Radiosarajevo.ba
Da li je BiH uključena u proceduru javnih nabavki lijekova Evropske unije

Nakon informacija da Bosna i Hercegovina nije uključena u proceduru javne nabavke Evropske unije za lijekove reagirali su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Ističu da BiH nije sklonjena iz javne nabavke lijekova te da je naša država uključena u procedure javne nabavke EU u okviru rezervnih količina lijekova kao i neke druge države.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je pristupilo prikupljanju potreba za nabavku lijekova: Remdesivir, Hydroxy chlorquine, Kaletra i Interferon beta temeljem dopisa Europske komisije Vijeću ministara BiH u kojem Vijeće obavještavaju o njihovoj odluci da sukladno s mehanizmima JPA pokrenu proceduru javne nabavke za navedene lijekove.

"Ministarstvo je odmah prikupilo presjek potreba koje je proslijedilo na daljnje postupanje. Želimo istaći da je ovo bila aktivnost kojom se pokazao značaj brzog koordiniranja u kriznim situacijama između entiteta i koristimo prigodu da zahvalimo resornim ministarstvima zdravstva na dobroj suradnji", navodi se u saopćenju Ministarstva civilnih poslova BiH.

Istaknuto je da će se ukupna vrijednost nabavke znati onog trenutka kada bude završena procedura javnih nabavki i kada resorna ministarstva definiraju konačne potrebe shodno cijenama. Financijska sredstva za nabavku lijekova su u nadležnosti entiteta i resornih ministarstava.

Pojašnjavaju da će se lijekovi pojaviti u BiH onog trenutka kada sve procedure budu okončane te da se ne nabavljaju za tržište nego za zdravstvene ustanove.

"Slijedom informacija da BiH nije uključena u proceduru javne nabavke EU za lijekove obavještavamo vas da je Ministarstvo civilnih poslova BiH, a na temelju iskazanih potreba nadležnih ministarstava zdravstva i Odjela za zdravstvo i ostale usluge Brčko Distrikta BiH, dostavilo dva puta tabelarni pregled potreba za BiH, u cilju uključivanja u proceduru javne nabavke EU za lijekove", stoji u saopćenju.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH se elektronskom porukom od 12. juna ove godine, poslanom nakon radnog vremena, obratilo Ministarstvu civilnih poslova BiH sa zahtjevom da se dostavi treći put, do 15. juna ove godine, usuglašene liste potreba radi pokretanja procedure javne nabavke EU za lijekove.

Istoga dana je upućen dopis resornim ministarstvima sa zahtjevom da iskažu potrebe u najkraćem roku, a već 17. juna su stigli odgovori iz entitetskih ministarstava a 18. maja Brčko Distrikta. Kompletirana lista je proslijeđena prema ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je, sukladno zakonom definiranim nadležnostima, bilo u obavezi zatražiti konačnu potvrdu potreba od nadležnih ministarstava zdravlja i Odjela za zdravstvo i ostale usluge Brčko Distrikta BiH.

"Imajući u vidu naprijed navedeno, dakle da je Ministarstvo civilnih poslova BiH prethodno u dva navrata dostavljalo Ministarstvu vanjskih poslova BiH tabelarni pregled potreba za Bosnu i Hercegovinu, nakon treće kompletirane liste obaviješteni smo iz MVP-a BiH da se Bosna i Hercegovina može uključiti u rezervnu nabavku kao i sve druge države koje do navedenog datuma nisu dostavile finalnu potvrdu potreba", navodi se u saopćenju.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je posredstvom MVP-a BiH zatražilo od Direkcije za zdravlje Evropske komisije da BiH bude uključena u procedure javne nabavke EU u okviru rezervnih količina lijekova, s obzirom na to da će i te količine lijekova biti planirane procedurom javne nabavke EU.

"Dakle, BiH nije isključena iz procedure javnih nabavki lijekova. BiH je uključena u okviru rezervnih količina lijekova", zaključeno je u saopćenju MCP-a BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije