Cijena lijeka za COVID šokirala svijet: Tretman će koštati 4.000 KM?!

Radiosarajevo.ba
Cijena lijeka za COVID šokirala svijet: Tretman će koštati 4.000 KM?!
Foto: EPA-EFE / Tvornica remdesivira

Kompanija Gilead odlučila je da cijena potencijalnog leka za COVID-19 - remdesivira, bude 2.340 dolara (4.066 KM) za petodnevni tretman u SAD i u drugim razvijenim zemljama. Cijena je manja od 5.080 dolara (8.828 KM), koju je preporučio Institut za ekonomsku analizu, američka grupa za istraživanje cijena.

Institut je također kao nižu marginu za cijenu lijeka, predložio da bude od 2.520 do 2.800 dolara (4.379 do 4.866 KM), ako jeftiniji steroid deksametazon, koji nije zaštićeni patent, bude odobren za liječenje od koronavirusa.

Remdesivir ima najviše izgleda da se izbori protiv koronavirusa, pošto je upotreba lijeka skratila vreme potrebno za oporavak u kliničkim istraživanjima. Odobren je za hitnu upotrebu kod nekih pacijenata u SAD. Deksametazon se u međuvremenu takođe pokazao kao potencijalno dobar lijek.

Cena remdesivira za pacijente u SAD s privatnim osiguranjem biće 520 (903 KM) za jednu dozu, a pošto se liječenje sastoji od šest doza - ukupno 3.120 dolara (5.422 KM). To je 33 odsto više nego što će Gilead naplatiti vladama razvijenih zemalja - 390 dolara (677 KM) za dozu, onosno 2.340 za ciklus, što je cijena i za američke pacijente sa osiguranjem u okviru valdinih programa zdravstvene zaštite (Mediker i Medikejd).

Gilead je dogovorio sa američkim Sekretarijatom za zdravstvo, agencijama i državama da se organizuje dostava lijeka bolnicama do kraja septembra.

Cijena lijeka je bila u središtu pažnje polemike, od kada su američki zvaničnici odobrili upotrebu u hitnim slučajevima kod nekih pacijenata u maju. Stručnjaci navode da Gilead treba da izbegne da djeluje kao da koristi zdravstvenu krizu za sopstveni profit. U otvorenom pismu, izvršni direktor Gileada Danijel O'Dej naveo je da je cijena daleko ispod vrijednosti koju pruža pacijentima, s obzirom da bi sa ranijim otpuštanjem iz bolnica mogli da uštede 12 hiljada dolara u SAD, piše Glas Amerike.

Zagovornici prava pacijenata smatraju da bi cijena trebalo da bude niža jer je remdisivir razvijen uz finansijsku pomoć američke vlade.

Remdesivir je prethodno neuspješno predstavljen kao lijek za ebolu, a nije pokazao ni da može da smanji smrtnost od COVID-a. Zvanična tijela EU dozvolila su upotrebu lijeka pod uslovom da je pacijent u teškom stanju. Očekuje se da Evropska komisija uskoro i zvanično potvrdi odluku.

Gilead se povezao s kompanijama u Indiji i Pakistanu, uključujući firme Cipla i Hetero Labs, da naprave i distribuiraju remdesivir u 127 država u razvoju. Verzija kompanije Cipla koštaće manje od 5.000 indijskih rupija, što je 66,24 dolara (114 KM), a verzija Hetero Laba 5.400 indijskih rupija (124 KM).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije