Argentina ima novog predsjednika: "Obnovit ću zemlju"

2
Hina
Argentina ima novog predsjednika: "Obnovit ću zemlju"
Foto: EPA / Javier Milei

Ultraliberalni ekonomist Javier Milei novi je predsjednik Argentine.

Milei je najavio u pobjedničkom govoru "obnovu Argentine" i kao zagovornik ekoomske šok terapije upozorio je da neće biti polu-mjera.

"Historijska noć za Argentinu", poručio je Milei pred hiljadana svojih pristalica u izbornom štabu u Buenos Airesu.

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Milei je u nedjelju, 19. novembra, u drugome izbornom krugu pobijedio s 55 posto glasova ministra privrede (centar) Sergija Massu.

"Ovo je kraj modela koji osiromašuje kasu, danas prihvaćamo model slobodarstva (libertarijanizam) da bismo ponovno postali svjetska sila", poručio je novoizabrani predsjednik Argentine.

"Suočeni smo s golemim problemima kao što su inflacija, stagnacija, manjak radnih mjesta, nesigurnost, siromaštvo i bijeda", nabrajao je.

"Te probleme moći ćemo riješiti samo ako prihvatimo nove ideje slobode", dodao je.

"Nema mjesta za postupne mjere, za mlakost i polu-mjere", upozorio je Milei koji već dvije godine zagovara šok terapiju za ekonomiju izjedenu hroničnom inflacijom, naraslom na 143 posto.

Pružio je ruku saradnje svim Argentincima i "političkim vođama koji se žele pridružiti novoj Argentini", ali i upozorio one koji bi se mogli odupirati reformama.

"Ima ljudi koji će se odupirati, koji će htjeti zadržati sistem povlastica koji odgovara manjini, ali osiromašuje većinu. Poručujem im: sve što je po zakonu je dopušteno, ali ništa nije dopušteno izvan zakona".

Javier Milei preuzet će predsjedništvo 10. decembra i naslijediti aktualnog peronista (lijevi centar) Alberta Fernandeza.

Mileijev protukandidat Sergio Massa priznao je poraz, a predsjednik Fernandez rekao je da "vjeruje da može početi raditi s Javierom Mileijem kako bi zajamčili urednu tranziciju". Svjetski čelnici čestitali su u ponedjeljak, 20. novembra, političkom autsajderu Mileiju na izbornoj pobjedi.

"Demokracija je glas naroda i uvijek se mora poštovati. Čestitam argentinskim institucijama na provođenju izbornog procesa i argentinskom narodu koji je sudjelovao na dan izbora na uredan i miran način. Novoj vladi želim puno sreće i uspjeha", izjavio je brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula Da Silva.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jake Sullivan čestitao je Mileiju na pobjedi, napisavši na društvenim mrežama kako se raduje izgradnji snažnog odnosa temeljenog na ljudskim pravima, demokratskim vrijednostima i transparentnosti.

Bivši američki predsjednik Donald Trump također je čestitao argentinskom libertarijancu.

"Cijeli svijet je gledao! Jako sam ponosan na tebe. Preokrenut ćeš svoju zemlju i doista učiniti Argentinu ponovno velikom!", poručio je Trump putem društvenih mreža.

Samoproglašeni anarhokapitalist Milei obećao je biračima radikalni zaokret: želi ukinuti središnju banku i nacionalnu valutu i zamijeniti je američkim dolarom, ukinuti brojna ministarstva i radikalno srezati izdvajanja za socijalnu politiku.

Radikalni program kakav Milei predlaže posebno je popularan među mladim ljudima koji su u svom životu znali samo za stalne krize i razočarani su političkim establišmentom te žele nešto sasvim novo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije