Ovaj čovjek bi mogao postati novi predsjednik Argentine: 'Mesijanski klaun' kao spas za ovu zemlju?

0
Radiosarajevo.ba
Ovaj čovjek bi mogao postati novi predsjednik Argentine: 'Mesijanski klaun' kao spas za ovu zemlju?
Foto: Collage / Javier Milei

Javier Milei nije osoba umjerenih tonova: na predizbornim mitinzima ovaj 52-godišnji samoprozvani "anarhokapitalist" prijeti da će Srednju banku Argentine dići eksplozivom u zrak, nacionalnu valutu peso zamijeniti dolarom i pozatvarati većinu ministarstava, posebno onih koji su povezani s pojmom socijalne države.

Izgovarajući ove prijetnje Milei maše motornom pilom, simbolom "rezova" socijalnih povlastica koje priprema.

Na prvom krugu predsjedničkih izbora koji se održavaju u nedjelju, 22. oktobra, Milei ima šansi završiti kao pobjednik. Iako vjerovatno predsjednik neće biti odlučen u prvom krugu, sve je više onih koji vjeruju da će mjesec kasnije, u drugom krugu 19. novembra, Milei izaći kao pobjednik. Šta nakon toga slijedi, to ne se ne usuđuje niko prognozirati.

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Iako je Argentina, prije stotinjak godina jedna od ekonomski  najsnažnijih zemalja svijeta, posljednjih decenija proživjela mnoge padove i poneki uspon, ona je uprkos inflaciji i ogromnom vanjskom dugu, donekle stabilna i sigurna, bez nemira na ulicama.

Javier Milei bi to mogao preokrenuti prije svega svojom huškačkom retorikom i obećanjem da će potpuno liberalizirati posjedovanje oružja.

Netanyahu otkrio detalje sastanka s Bidenom i koju naredbu je dao vojsci: "Širite ove dokaze"

Netanyahu otkrio detalje sastanka s Bidenom i koju naredbu je dao vojsci: "Širite ove dokaze"

Šta će mase, koje ga sada frenetično slave, a koje će prve osjetiti socijalne rezove i privatizaciju zdravstva i obrazovanja na svojim leđima, učiniti ako Milei zaista ispuni svoja obećanje, toga se pribojavaju mnogi. Sjećanja na haos i mrtve koje je sa sobom donijela vojna diktatura od 1976. do 1983. su još uvijek svježa.

Dolar kao spas?

U međuvremenu diplomirani ekonomista i kandidat stranke La Libertad Avanza (Sloboda ide prema naprijed) na predizbornim skupovima obećava ekonomski oporavak. Temelj njegove reforme: uvođenje dolara, ukidanje socijalnih programa i privatizacija državnih institucija u zdravstvu i obrazovanju. "Dajte mi 20 godina i bit ćemo kao Njemačka. Dajte mi 35 i bit ćemo kao SAD", poručuje Milei.

On kao i njegovi populistički prethodnici poput Donalda Trumpa ili Jaira Bolsonara uspjehe bilježi ne zato što daje održiva rješenja nego zato što koristi razočaranost birača u dosadašnje političke strukture, "elite" kako ih voli zvati. A nezadovoljstvo dosadašnjim političkim strukturama u Argentini je ogromno.

Joe Biden se vanredno obratio iz Bijele kuće: 'Hamas je pobio nevine ljude'

Joe Biden se vanredno obratio iz Bijele kuće: 'Hamas je pobio nevine ljude'

Zbog toga ni ne čudi što konkurenti Mileija na predsjedničkim izborima kaskaju za novim, "svježim" licem u argentinskom političkom životu. S jedne strane je tu aktualni ministar ekonomije i peronist Sergio Massa iz lijevo orijentisane Union por la Patria a s druge bivša ministrica unutrašnjih poslova i predstavnica konzervativne Juntos pore il Cambio (Zajednički za promjene) Patricia Bullrich. Dakle dvoje predstavnika omraženog političkog establišmenta.

Omiljen kod mladih, omražen kod pape Franje

Javier Milei je posebno popularan kod mlađih birača (u Argentini se pravo glasa stiče već sa 16 godina) i to uprkos tome što zastupa neliberalne stavove poput ukidanja prava na pobačaj i negiranja klimatskih promjena.  Mnogi mlađi birači su rođeni i odrasli u ekonomskom haosu za kojeg krive upravo vladajuću političku elitu.

Energični Milei svojom razbarušenom kosom, prodornim plavim očima i otvorenom opčinjenošću heavy metalom je za mnoge mlade upravo savršen izbor. Mnogi od njih ne vide budućnost u zemlji vječne inflacije i ekonomskog haosa. Iako mnogi Argentinci, zbog svog španskog ili italijanskog porijekla mogu lako dobiti EU pasoš, iseljavanje u daleku Europu nije jednostavan korak i većina bi radije ostala u zemlji.

[related]https://twitter.com/GenMacArthurFan/status/1715922623509787131[/related]

Ako u drugom krugu zaista i pobijedi, Mileija čeka ogroman posao i pritom mu dosadašnja ekstremna retorika neće mnogo pomoći. Posao će mu biti otežan ne samo zbog teške ekonomske situacije u zemlji nego i zbog činjenice da neće raspolagati većinom u parlamentu, isto tako njegovom političkom pokretu ne pripada niti jedan guverner provincija a nedostaje mu i prikladnih kandidata za popunjavanje važnih političkih pozicija. "Tada će se pokazati koliko je zaista lud ili koliko je pragmatičan", smatra Susanne Käss, direktorica Zaklade Konrad Adenauer u Buenos Airesu.

Hoće li u slučaju pobjede promijeniti svoj stav prema najpopularnijem Argentincu na svijetu (nakon Messija), papi Franji kojeg redovno naziva komunistom, ostaje otvorenim. U svakom slučaju papa Franjo je prije nekoliko dana apelirao na Argentince da ne vjeruju "mesijanskom klaunu" koji želi uništiti i ono malo socijalne države koja je jedini spas za sve već broj siromašnih u ovoj, nekada ekonomski moćnoj zemlji, piše dw.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije