Drugi krug predsjedničkih izbora u Argentini: Tijesna utrka između dva kandidata

0
Hina
Drugi krug predsjedničkih izbora u Argentini: Tijesna utrka između dva kandidata
Foto: EPA / Izbori u Argentini

Oko 35,8 miliona Argentinaca u nedjelju, 19. novembra, odlučuje na biralištima hoće li im zemlju iz duboke ekonomske krize pokušati izvesti centrist Sergio Massa ili ultraliberal Javier Milei.

U raljama najteže ekonomske krize u više desetljeća, pred Argentincima je danas nemoguć izbor između dvojice vodećih kandidata koji su se probili u drugi krug nakon što 22. oktobra nijedan kandidat nije osvojio potrebnih 45 posto.

Prema zadnjim anketama, gotovo su izjednačeni ministar privrede Sergio Massa, kandidat vladajuće peronističke stranke, u čijem je mandatu inflacija postala troznamenkasta, a siromaštvo buknulo, te libertarijanac i politički autsajder Javier Milei. Glasanje je obavezno u Argentini.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Birališta se otvaraju u osam sati ujutro po mjesnom vremenu, a zatvaraju u 18. Prvi rezultati očekuju se u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak, 20. novembra. Samoproglašeni anarhokapitalist Milei obećava biračima radikalni zaokret: želi ukinuti središnju banku i nacionalnu valutu i zamijeniti je američkim dolarom, ukinuti brojna ministarstva i radikalno srezati izdvajanja za socijalnu politiku.

"Niko tako ekstreman u ekonomskim pitanjima nije bio izabran da vodi bilo koju južnoameričku zemlju", rekao je ekonomist Mark Weisbrot iz američkog Centra za ekonomska i politička istraživanja.

Radikalni program, kakav Milei predlaže, posebno je popularan među mladim ljudima koji u svom životu znali samo za stalne krize i razočarani su političkim establišmentom te žele nešto sasvim novo. Massa svojim izbornim programom nudi sadašnju politiku velike državne intervencije u ekonomiju i veliku potrošnju na socijalne programe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije