Antony Blinken dao intervju za CNN: 'SAD šalje novu pomoć Izraelu'

3
Radiosarajevo.ba
Antony Blinken dao intervju za CNN: 'SAD šalje novu pomoć Izraelu'
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Antony Blinken

Washington će objaviti novu pomoć i potporu Izraelu u nedjelju, 8. oktobra, najavio je američki državni sekretar Antony Blinken i dodao da je vjerojatno dio motiva Hamasa za najnoviji napad da poremeti potencijalnu normalizaciju odnosa Izraela i Saudijske Arabije.

"Sjedinjene Države primile su na znanje i izvještaj o nekoliko ubijenih Amerikanaca u Izraelu i Washington želi provjeriti detalje i brojke", dodao je Blinken u intervjuu za CNN.

U Hrvatskoj zgroženi novim cijenama: "Lani je koštalo 15, a ove godine 350 eura. Ovo je sramota"

U Hrvatskoj zgroženi novim cijenama: "Lani je koštalo 15, a ove godine 350 eura. Ovo je sramota"

Kazao je i da će detalji američke pomoći biti objavljeni kasnije, dok je napad na Izrael opisao kao “teroristički napad terorističke organizacije”.

“Proučavamo nove specifične zahtjeve Izraelaca. Mislim da ćete o tome nešto više znati kasnije tokom dana”, rekao je za CNN.

Blinken je podsjetio i da je bivši predsjednik Barack Obama potpisao 2016. sporazum s Izraelom “o 3,8 milijardi dolara vojne pomoći godišnje”.

Upitan o mogućoj namjeri Hamasa da pokrene neprijateljstva kako bi izbacio iz kolosijeka rasprave – koje podržava Washington – usmjerene na normalizaciju diplomatskih odnosa između Izraela i Saudijske Arabije, Blinken je rekao:

To bi mogao biti dio motiva. Pogledajte, tko se protivi normalizaciji? Hamas, Hezbollah, Iran. Tako da to ne bi bilo iznenađenje”.

Šta je Pojas Gaze i zbog čega je on toliko važan?

Šta je Pojas Gaze i zbog čega je on toliko važan?

Broj poginulih u Izraelu od početka ofanzive Hamasa je više od 600, a u Pojasu Gaze 370, objavile su vlasti. Uz to, hiljade ljudi su ranjene.

Sva najnovija dešavanja iz Izraela možete pratiti uživo na portalu Radiosarajevo.ba iz minuta u minut na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije