Amerikanci spremaju nove napade: 'Zaštitit ćemo vojnike'

3
Radiosarajevo.ba
Amerikanci spremaju nove napade: 'Zaštitit ćemo vojnike'
Foto: EPA - EFE / Lloyd Austin

Američki ministar odbrane Lloyd Austin sugerirao je u ponedjeljak da su mogući novi napadi na grupe povezane s Iranom, ako ne prestanu napadi na američke snage u Iraku i Siriji, nekoliko sati nakon najnovijih američkih zračnih napada u Siriji.

Američka vojska izvela je u nedjelju svoj treći zračni napad u tri sedmice a na Siriju. Gađala je objekat za obuku blizu grada Albu Kamala i sigurnu kuću blizu grada Mayadeena.

Napadi su uslijedili nakon najmanje 40 napada proiranskih snaga na američke i koalicijske snage u Iraku i Siriji posljednjih sedmica, dok regionalne napetosti rastu zbog rata Izraela i Hamasa. Najmanje 45 američkih vojnika pretrpjelo je traumatske povreda mozga ili lakše povrede.

U Neumu jutros 13 stepeni: Meteorolozi objavili prognozu do utorka - bit će i kiše i sunca

U Neumu jutros 13 stepeni: Meteorolozi objavili prognozu do utorka - bit će i kiše i sunca

"Ovi napadi moraju prestati, a ako ne prestanu, nećemo oklijevati ponoviti ono što je potrebno da zaštitimo vojnike", rekao je Austin na konferenciji za medije u Seulu.

Austin je rekao da su posljednji zračni napadi u istočnoj Siriji bili usmjereni na objekte koje koristi iranska Revolucionarna garda i povezane grupe.

SAD izveo dva zračna napada u Siriji

SAD izveo dva zračna napada u Siriji

"Cilj ovih napada je poremetiti i degradirati slobodu djelovanja ovih grupa koje su izravno odgovorne za napade na američke snage u Iraku i Siriji", rekao je Austin.

Sjedinjene Države imaju 900 vojnika u Siriji i 2500 u Iraku koji savjetuju i pomažu lokalnim snagama da spriječe povratak Islamske države koja je 2014. godine zauzela velike dijelove tih zemalja, ali je kasnije poražena.

Strahuje se da bi se sukob Izraela i Hamasa mogao proširiti Bliskim istokom i pretvoriti američke vojnike u izoliranim bazama u mete težeg naoružanja od do sad viđenih manjih raketa i jednosmjernih dronova.

SAD je rasporedio dodatnu protuzračnu odbranu i poslao ratne brodove i borbene zrakoplove u regiju od izbijanja sukoba Izraela i Hamasa 7. oktobra, uključujući dva nosača zrakoplova kako bi pokušale odvratiti Iran i proiranske grupe.

Je li na pomolu regionalni rat: Dronovima pogođena američka baza u Iraku, SAD napale istok Sirije

Je li na pomolu regionalni rat: Dronovima pogođena američka baza u Iraku, SAD napale istok Sirije

Reuters je objavio da je američka vojska poduzela nove mjere kako bi zaštitila svoje snage na Bliskom istoku i evakuirala porodice vojnika, ako to bude potrebno.

Mjere se odnose na povećanje američkih vojnih patrola, ograničavanje pristupa objektima baze i pojačano prikupljanje obavještajnih podataka, uključujući putem bespilotnih letjelica i drugih operacija nadzora, rekli su dužnosnici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije