SAD izveo dva zračna napada u Siriji

2
Radiosarajevo.ba
SAD izveo dva zračna napada u Siriji
Foto: NBC News / Amerikanci izveli dva zračna napada protiv Irana i pro-iranskih grupa

SAD je izveo u nedjelju dva zračna napada u Siriji protiv Irana i pro-iranskih grupa, saopćio je Pentagon, u najnovijem odgovoru na niz napada protiv američkih snaga u Siriji i Iraku.

U saopćenju, američki ministar odbrane Lloyd Austin navodi da su u napadima gađali ustanovu za obuku u blizini grada Albu Kamala i sigurnu kuću u blizini grada Mayadeena.

Rekao je da je napade naredio predsjednik Joe Biden.

Zvizdić i Ademović u Istanbulu: Važni razgovori o rezoluciji o Srebrenici s turskim liderima

Zvizdić i Ademović u Istanbulu: Važni razgovori o rezoluciji o Srebrenici s turskim liderima

"Predsjednik nema veći prioritet od sigurnosti američkog osoblja te je naredio današnju akciju kako bi jasno stavio do znanja da će SAD braniti sebe, svoje osoblje i svoje interese", rekao je Austin u izjavi.

Lokalni izvori također su naveli da je cilj napada bio kamp kojim upravljaju pro-iranske milicije u području zapadno od Albu Kamala, u pokrajini Deir al Zor. Drugi napad bio je u blizini mosta u blizini grada Mayadeena, blizu iračke granice i uporišta pro-iranskih milicija, kazali su izvori.

Je li na pomolu regionalni rat: Dronovima pogođena američka baza u Iraku, SAD napale istok Sirije

Je li na pomolu regionalni rat: Dronovima pogođena američka baza u Iraku, SAD napale istok Sirije

To je treći američki udar od 26. oktobra, dok SAD pokušava ugušiti val za valom napada bespilotnim letjelicama i raketama na američke trupe u Siriji i Iraku, potaknutih ratom Izraela i Hamasa. Iran i njegove pristalice kažu da SAD dijeli odgovornost za rat koji je Izrael objavio palestinskoj militantnoj grupi Hamas, koju također podupire Iran.

Američke i koalicijske trupe napadnute su najmanje 40 puta u Iraku i Siriji od strane snaga koje podupire Iran posljednjih sedmica. SAD ima 900 vojnika u Siriji i još 2.500 u susjednom Iraku, u misiji savjetovanja i pomoći lokalnim snagama koje pokušavaju spriječiti ponovno oživljavanje Islamske države, koja je 2014. zauzela velike dijelove obiju zemalja, ali je kasnije poražena.

Američki dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, rekao je da su se napadi dogodili u proteklih nekoliko sati i dodao da je u toku američka provjera kako bi se utvrdilo jesu li nekoga ubili ili ranili.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije