Amerikanci se prisjećaju stradalih astronauta

Radiosarajevo.ba
Amerikanci se prisjećaju stradalih astronauta
Foto: NASA / Astronauti Apolla 1
Amerikanci se svake godine prisjećaju svojih smrtno stradalih astronauta i postignuća koja su ostvarila. Dan sjećanja na NASA-ine astronaute je inspirisan neuspješnom misijom Apoll 1 kada je nekoliko njenih članova izgubilo svoje živote.


Predstavnik NASA-e Jim Bridenstine je u svojem obraćanju podsjetio na velike rizike s kojima se suočavaju njegove kolege u cilju da dođu do velikog otkrića.

U svojoj poruci je Bridenstine istakao da je Američka svemirska agencija izvukla pouke iz svojih tragedija, te da će nakupljena znanja iz prošlosti iskoristiti za poboljšanja sigurnosti. 

On je također podsjetio na riječi nekadašnjeg američkog predsjednika Ronalda Reagana koje su se odnosile na posadu Apolla 1. Tom prilikom je Reagan poručio da su "nas poginuli astronauti počastili načinom na koji su živjeli svoj život".

On je naglasio da je prošlost NASA-e oblikovala njen put za budućnost.

Tragedija u kojoj su stradali astronauti Apolla 1 se desila 27. januara 1967. godine. U misiji su stradali astronauti - Gus Grissom, Ed White i Rogie Chaffe.

Neuspješna misija je ponukala NASA-u da promijeni konstrukciju i izvrši druge inžinjerske promjene kako bi njihove letjelice bile sigurnije.

Ipak, nekoliko godina poslije, 28. januara 1986. se ponovo desila nesreća u kojoj je poginulo sedam članova posade. Nesreća je uzrokovana zbog zakazivanja motora nakon čega se letjelica Challenger raspala.

I u novom mileniju američka i svjetska javnost su svjedočili još jednoj neuspješnoj misiji sa smrtnim ishodom. Desila se u jutarnjim satim 1. februara 2003. godine. Do raspada letjelice Columbia je došlo nakon što je otpao komad pjene sa vanjskog rezervoara tokom lansiranja. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije