Amerikanci među ljudima koji najviše pate od stresa

Radiosarajevo.ba
Amerikanci među ljudima koji najviše pate od stresa
Foto: EPA-EFE / New York

Najnovija studija je pokazala da su Amerikanci među ljudima koji najviše pate od stresa te da je porastao nivo anksioznosti u SAD-u, javlja Anadolu Agency (AA).

Veći broj Amerikanaca je izjavio da su osjećali više stresa, zabrinutosti i bijesa prošle godine nego u bilo kojem trenutku u protekloj deceniji.

Prema podacima američkog analitičko-istraživačkog centra Gallup, 55 posto od anketiranih građana SAD-a je kazalo da su doživjeli stres na dnevnoj osnovi, dok je ta cifra na globalnom nivou u prosjeku oko 35 posto.

SAD je samo četiri procenta u boljoj poziciji od Grčke koja je, prema podacima od 2012. godine, prva na listi zemalja s najvišim nivoom stresa.

U grupi zemalja koje bilježe najviši nivo stresa nalaze se još i Filipini s 58 posto, Tanzanija 57 te Albanija i Iran sa po 55 posto građana koji pate od stresa za koji se često kaže da je bolest modernog doba.

Osima stresa, oko 45 posto Amerikanaca je izjavilo da se mnogo brinu, u poređenju s globalnim prosjekom koji iznosi 39 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije