Amerikanci sve deblji, šta je s lutkama za crash test?

Radiosarajevo.ba
Amerikanci sve deblji, šta je s lutkama za crash test?
Populacije razvijenih zapadnih zemalja poput Sjedinjenih Država sve su starije, a prosječan američki stanovnik je gojazniji nego ranije što utječe i na testove sigurnosti automobila.

U većini testova sigurnosti kojima su podvrgnuti novi modeli automobila, koriste se standardizirane lutke čija je masa već dugo nepromijenjena.

Jedna američka kompanija iz Detroita počela je, u saradnji s Univerzitetom Michigan, proizvoditi i testirati lutku mase 125 kg, koja je od regularne teža za 45 kg, kako bi se prilikom crash testova unaprijedila sigurnost gojaznih putnika.

Naime, istraživanje je pokazalo da je prosječan stanovnik SAD-a danas teži 10-ak kilograma u poređenju s onim iz 1970-ih i da je značajno povećan broj gojaznih vozača i putnika.

Ljudsko tijelo čija je masa znatno veća od prosjeka, drukčije se ponaša prilikom sudara nego ono čija je masa slična kao kod lutke za crash test, pa je potrebno obaviti ispitivanja na lutkama odgovarajuće mase. 

Osim "debele" lutke, naučnici su konstruirali i lutku koja svojom građom simulira konstituciju starijih osoba. Prototip je zasnovan na osobi ženskog pola starosti 70 godina, a cilj je da se kroz testove sigurnosti novih modela obuhvati i ova, takođe rastuća grupacija stanovnika SAD-a, javlja B92.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije